niedziela, 23 listopada 2014

Chleb ziołowy z serem typu feta


Bardzo aromatyczny chlebek na drożdżach, który (jak pisała autorka bloga na którym znalazłam ten przepis) smakuje jak popularny serek kanapkowy z ziołami;-))
Gorąco zachęcam do wypróbowania:-)


Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g maślanki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera typu feta
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 150 g letniej wody

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich maślankę i cukier-wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby zaczęły pracować.
Mąkę połączyć z płatkami, solą i pokruszoną w małe kawałki fetą. Następnie dodać posiekane zioła i wyrośnięte drożdże z maślanką. Na końcu wlać letnią wodę i zagnieść ciasto ( wyrabiać przez około 8 minut).
Pod koniec wyrabiania ciasto będzie nadal lepkie ale takie powinno być (nie podsypywać go mąką).
Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobić je raz jeszcze i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (na około 30 minut).
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 40 minut.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie smaki :)
    Piękne zdjęcia, wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze:) Taki chlebek to musi świetnie smakować i bosko pachnieć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi cudwonie smakować! Koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze takiego nie jadłam, musi być bardzo smaczny!

    OdpowiedzUsuń