czwartek, 20 listopada 2014

Ciastka bakaliowe


Są idealne dla wszystkich wielbicieli bakalii... 
Duże, kruche ciastka które są wypełnione po brzegi: orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Pycha...
Przepis pochodzi z książki pt. "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" wyd. Reader's Digest.



Składniki:
(na około 50 sztuk)
  • 3 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. rodzynków
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę, cynamon i sól przesiać do dużej miski.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Wbić jajka, miksować jeszcze przez chwilę, dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i suche składniki-wymieszać łyżką. Wsypać: orzechy, rodzynki i migdały-całość zagnieść dłońmi.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach ponieważ ciastka się rozlewają i rosną.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Gotowe ciastka studzić na kratce.
Smacznego!




2 komentarze: