środa, 26 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami


Doskonałe ciasto drożdżowe przełożone podprażonymi jabłkami z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu uzyskały konsystencję żelu.
Ciasto nie jest przesłodzone, dlatego ja, która słodkości uwielbiam, polukrowałam je obficie i obsypałam płatkami migdałowymi.
Całość jest pyszna i wygląda bardzo apetycznie-zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 620 g mąki
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (umytych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w niewielką kostkę)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 60 g cukru
  • 300 ml soku jabłkowego 
  • 2 budynie waniliowe

Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • podprażone na suchej patelni płatki migdałowe (do dekoracji)


Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru i niewielkiej ilości letniego mleka przygotować zaczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z: jajkiem, solą, cukrem, resztą letniego mleka, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem. Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka skropić sokiem z cytryny, przesypać do garnka, dodać cukier i 150 ml soku jabłkowego, krótko przesmażyć. W pozostałym soku jabłkowym rozprowadzić budynie i tak przygotowane wlać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować na placki wielkości blaszki, u mnie 26x38 cm (blacha musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Jednym wyłożyć dno blachy, tworząc wyższe krawędzie. Rozprowadzić na nim jabłka i przykryć drugim plackiem. 
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrować (cukier puder roztarty z wodą na gładką masę) i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie:) lubię drożdżowe a w połączeniu z jabłkami poezja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wszelkie ciasta z jabłkami. Zjadłabym kawałeczek bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, naprawdę wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń