wtorek, 18 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z buraczkami


Na pewno dla niektórych z Was dodatek buraków ćwikłowych do ciasta może być sporym zaskoczeniem...
Zapewniam jednak, że ich smak nie jest w nim wcale wyczuwalny. Sprawiają za to, że ciasto jest miękkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe (ugotowane i obrane z twardej skórki)
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego kakao
  • 375 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Buraki pokroić na kawałki i zmiksować z olejem na gładki mus.
Jajka ubić, ze szczyptą soli, na puszystą masę, dodać do nich cukier i cukier waniliowy-całość  zmiksować.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
W trzech partiach dodać sypkie składniki do masy jajecznej, za każdym razem krótko miksując (tylko do połączenia składników).
Na samym końcu wlać do ciasta buraczany mus i całość dokładnie zmiksować.
Formę keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i do niej przelać ciasto.
Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na około 75 minut.
Po 60 minutach pieczenia można ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby zbyt mocno się nie przypiekło.
Stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem, w środku powinno być lekko wilgotne.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mmm, takie mięsiste :) Pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z buraczkami może być dla niektórych takim samym zaskoczeniem, jak marchewkowe :) Z buraczkami jeszcze nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń