piątek, 7 listopada 2014

Drożdżowe ciastka z jabłkami


Te miękkie, drożdżowe ciasteczka nadziewane jabłkami to dla mnie jesienna klasyka do której zawsze chętnie wracam:-)
Przepis ten pochodzi z bloga: Kotlet.tv


Składniki:
(na 25 sztuk)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru pudru (dodatkowo 2-3 łyżki do posypania gotowych ciastek)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • cynamon

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki.
Mąkę przesiać i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i suche drożdże-wymieszać.
Następnie dodać masło i całość razem wsiekać, aż składniki się połączą i powstanie kruszonka.
Wbić jajko, wlać śmietanę-wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i podzielić go na niewielkie kwadraty. Na każdym kwadracie układać cząstkę jabłka i obsypywać ją cynamonem. Zagiąć przeciwległe brzegi ciasta tworząc zgrabne ciasteczko.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 15-20 minut.
Gotowe, przestudzone ciastka posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. o świetny pomysł:) czy mogę do przepisu użyć świeżych drożdży? jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz suche drożdże zastąpić świeżymi, 20 g w zupełności wystarczy:-)

      Usuń
  2. Piękne ciasteczka, super pomysł :) Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się kilkoma sztukami, pycha !

    OdpowiedzUsuń