środa, 5 listopada 2014

Penne z kurczakiem, pieczarkami i natką pietruszki


Dziś przepis na makaron który sprawdza się zawsze w sytuacji kiedy brakuje nam czasu...i chęci do gotowania;-)

Składniki:


  • 500 g makaronu penne
  • 30 dag fileta z piersi kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 50 g topionego, kremowego serka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Na 3 łyżkach oleju zrumienić cebulę, dodać kurczaka-przyprawić go wcześniej solą i pierzem-całość krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć.
Następnie dodać śmietanę i serek, wszystko dusić do całkowitego rozpuszczenia się serka.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przelać go do makaronu i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem gotowe danie obficie posypać posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to połączenie - jest szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już blisko 4000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak, pieczarki i makaron to połączenie doskonałe:) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda to penne :) Mniam!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń