niedziela, 2 listopada 2014

Szarlotka sypana


To chyba najprostszy na świecie sposób na szarlotkę...(jeżeli ktoś zna prostszy to proszę o przepis;-))
Szarlotka ta jest doskonała dla wszystkich tych którzy z kuchnią, gotowaniem, a tym bardziej z pieczeniem mają niewiele wspólnego:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Kotlet.tv





Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cynamonu).
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Małą kwadratową blaszkę, lub kamionkowe naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać mąką.
Na spód naczynia równomiernie wysypać 1 szkl. suchych składników, na nich rozłożyć cienkie plasterki masła i połowę startych jabłek (jabłka posypać cynamonem). Następnie wyłożyć kolejną szklankę suchych składników, masło i resztę jabłek (obsypanych cynamonem). Na koniec wysypać resztę suchych składników i rozłożyć ostatnie plasterki masła.
Całość piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C.
Wystudzone ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Świetny, dziecinnie łatwy przepis! :)
    Uwielbiam szarlotkę, często robię jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie przepis prosty, a szarlotka wygląda wyśmienicie :))

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka sypana jest przepyszna:) Bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. od dawna się na nią szykuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam każdą szarlotkę, tę robiłam wiele razy bo jest szybka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ją lubię :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń