czwartek, 13 listopada 2014

Szpinaczki


Szpinaczki to nic innego jak miękkie, drożdżowe bułeczki nadziewane szpinakiem i serem typu feta.
To połączenie smaków które bardzo lubię i które często wykorzystuję:-)
Inspiracja: książka pt "Potrawy z ciasta drożdżowego" BUCHMANN



Składniki:
(na 10 sztuk)

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 10 dag sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, lekko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, połączyć z resztą wody, masłem, solą i wyrośniętym rozczynem-dokładnie wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość dusić do czasu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.
Do przestudzonego szpinaku dodać pokrojony w niewielką kostkę ser-wymieszać.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formować placuszek, nakładać na niego łyżkę farszu, zlepiać brzegi i formować bułkę.
Tak przygotowane szpinaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.
Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł i super wykonanie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię szpinak i wszystko, co go zawiera:) Takie bułeczki świetnie wyglądają i pewnie tak samo smakują.

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, muszą być smakowite :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń