niedziela, 14 grudnia 2014

Babka piernikowa


Dziś propozycja dla wszystkich tych którzy zapomnieli nastawić ciasta na świąteczny piernik, lub też za tradycyjnym, ciężkim, typowo piernikowym ciastem nie przepadają.
Puszysta i delikatna babka z dużą ilością korzennych przypraw, bardzo łatwa i szybka do przygotowania, co nie pozostaje bez znaczenia w wirze świątecznych przygotowań;-)



Składniki:
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 25 dag cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Polewa: 
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Do dekoracji:
  • kilka małych, lukrowanych pierniczków

Masło roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej stopniowo, na przemian, wlewać mleko i wsypywać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawami (ciasto będzie bardzo gęste).
Na  końcu wlać roztopiony tłuszcz i dodać powidła. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
Piec 60 minut w temp. 180 stopni C.
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Odstawić ją do przestudzenia, wtedy zgęstnieje.
Upieczoną, wystudzoną babkę udekorować polewą i pierniczkami.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki Wigilia 2014

3 komentarze:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka !! :)
    Super pomysł na Świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń