czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasteczka z krówkami


Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciastka z dodatkiem moich ulubionych cukierków-krówek;-)
Dla mnie smak tych ciasteczek przypomina wierzchnią warstwę ciasta orzechowiec (jeśli ktoś go nie zna to przepis znajdzie tutaj;-)) bo tak samo jak ona, są: chrupiące, orzechowe i bardzo karmelowe (za sprawą dodatku krówek oczywiście:-))

Składniki:

(na około 30 sztuk)
  • 18 dag miękkiego masła
  • 15 dag brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag miękkich cukierków krówek
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 5 dag orzechów włoskich (drobno posiekanych)



Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować. 
Krówki drobno pokroić (będzie to łatwiejsze jeśli przed krojeniem włożymy je na około 30 minut do lodówki). 
Mąkę wymieszać z sodą i orzechami. Następnie do kremu maślanego dodać sypkie składniki i krówki. Całość szybko wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi.
Podzielić je na 2 równe części z których utoczyć wałeczki. Wałeczki z ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić je w plasterki o grubości około 1 cm.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C, aż ich brzegi się zarumienią.
Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Smacznego!



11 komentarzy:

  1. Oj ale to musi być pyszne ciasteczka z krówkami, a krówki to ja kocham wręcz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, z krówkami musiały smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiam krówki, ciastka na pewno są pyszne! Koniecznie muszę je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojejciu, uwielbiam krówki. Te ciasteczka musza być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z krówkami jeszcze nie robiłam, ale świetny przepis i koniecznie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasteczka, z krówkami nie robiłam. Czas nadrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Slinka cieknie na sam widok. Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń