czwartek, 11 grudnia 2014

Herbaciane ciasto z bakaliami


Za oknem zimno, ciemno i ponuro...aż nie chce się nosa wystawiać na zewnątrz... 
Bo w domu ciepło, przyjemnie i cudownie pachnie...herbacianym ciastem korzennym z bakaliami przed chwilą wyjętym z piekarnika;-)



Składniki:

  • 25 dag mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, żurawina)
  • 200 ml zimnej, mocnej, czarnej herbaty
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 50 ml oleju

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Do dekoracji:
  • kilka drobno posiekanych orzechów włoskich

Do małej miseczki wsypać bakalie (oprócz orzechów), zalać je zimną herbatą i odstawić na noc, pod przykryciem, do nasiąknięcia. 
Następnego dnia bakalie odsączyć na sitku, herbatę zachować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo do jajek dodawać herbatę, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 
Dodać olej i jeszcze przez chwilę miksować. Na końcu wsypać odsączone bakalie, posiekane orzechy i całość wymieszać za pomocą łyżki.
Tak przygotowane ciasto przelać do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. 
Ciasto piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (najlepiej stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem). 
Przygotować polewę: w rondelku podgrzać śmietankę, zestawić ją z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Pozostawić ją na kilka minut żeby przestygła, wtedy zgęstnieje.
Upieczone, wystudzone ciasto udekorować polewą i orzechami.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:

Korzenne przysmaki

6 komentarzy:

  1. U Ciebie, jak zawsze, pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny, aromat mocnej herbaty unoszący się zajadając kolejny kęs... oj to musi być być wyjątkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bakaliowe ciasta :) Pozdrawiam, gingerbreathblox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę się poczęstować? Wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Herbata i ciasto w jednym - nic więcej do szczęścia nie potrzeba:))

    OdpowiedzUsuń