niedziela, 7 grudnia 2014

Keks bananowy z orzechami włoskimi i krówkami


Udane połączenie krówek i orzechów włoskich w ciasteczkach które pokazywałam Wam ostatnio skłoniło mnie do tego żeby poeksperymentować jeszcze trochę z tymi składnikami i użyć ich raz jeszcze np. w cieście...;-)
 I takim oto sposobem macie przed sobą przepis na przepyszny, bananowy keks z dodatkiem krówek i orzechów włoskich właśnie. 
Jak już wcześniej wspomniałam ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne, a przy tym dziecinnie proste w przygotowaniu.




Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukierków krówek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać do nich: jajka, przestudzone masło, jogurt, cukier i całość dokładnie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia-krótko zmiksować. Na końcu wsypać posiekane krówki i 2/3 orzechów-wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i posypać je pozostałymi orzechami.
Keks piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!




7 komentarzy:

  1. jaki ten keks musiał być słodki! z taką wersją jeszcze się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, muszę spróbować, uwielbiam krówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbowałam, wprowadzając (z konieczności) pewne modyfikacje i wyszedł naprawdę dobry - dzięki!

      Usuń
    2. I takie komentarze cieszą najbardziej:-)

      Usuń