czwartek, 18 grudnia 2014

Kruche rogaliki z makiem


Ja już odliczam dni do Świąt Bożego Narodzenia...:-) I w ramach takiej kulinarnej, przedświątecznej  "rozgrzewki" przygotowałam te maleńkie (takie na jeden kęs;-)) delikatne i maślane rogaliki z kruchego ciasta wypełnione makowym nadzieniem. Zniknęły w oka mgnieniu...;-)
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".



Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 250 g gotowej masy makowej
  • kilka łyżek cukru pudru i trochę gorącej wody (na lukier)


Mąkę przesiać z cukrem pudrem przez sitko, dodać masło i całość połączyć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać, a następnie szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 2 mm. Z ciasta wycinać niewielkie trójkąty (rogaliki mają być malutkie) i nakładać na nie po łyżeczce masy makowej-zwijać w rogaliki.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 15-20 minut, aż staną się rumiane.
Gdy rogaliki przestygną można posypać je cukrem pudrem lub polukrować (cukier puder roztarty na gładką masę z gorącą wodą).
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

7 komentarzy:

  1. Piękne malutkie rogaliczki - oparte na kruchym cieście - aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią zjadł bym kilka ;)
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite te rogaliki,jednym się częstuję:)

    OdpowiedzUsuń