wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik z piernikową nutą


Dzisiaj szybciutko, bo tam w kuchni masa pracy i ciągle coś się piecze, skwierczy i dymi...;-) 
Jednak koniecznie, jeszcze przed Świętami, chciałam podzielić się z Wami tym przepisem na fantastyczny i bardzo aromatyczny sernik na piernikowym cieście.



Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. zmielonych pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru, do posypania gotowego ciasta

Mąkę przesiać z: kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać zmielone pierniki i posiekaną, zimną margarynę. Całość połączyć, do powstania kruszonki. Dodać do niej żółtka, śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i wylepić nią blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 26x38 cm. Tak przygotowany spód do sernika podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Przygotować masę serową: żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy już będą puszyste, partiami (ciągle miksując) dodawać twaróg. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką. 
Masę wyłożyć na podpieczony spód, a na nią "poskubać" drugą część ciasta. 
Sernik piec przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Gotowe, przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Wszystkim Czytelnikom naszego bloga składam serdeczne życzenia: zdrowych, wesołych, pogodnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia!
Edyta i Michał


Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

8 komentarzy:

  1. Sernik i piernik - takiego połączenia jeszcze nie próbowałam :)

    Cudownych, radosnych Świąt życzę babce i rodzynkowi też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polaczenie sernika z piernikowa nuta jest genialne ;-)

    Wesolych Swiat

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas też ten sernik na Święta:)
    Wesołych i smacznych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo taki lubię, jest przepyszny!

    OdpowiedzUsuń