poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik z powidłami i kakaowym ciastem


O tym, że połączenie masy serowej z powidłami doskonale się sprawdza przekonałam Was już chyba tym przepisem:-) 
Dziś mam dla Was podobną kombinację smaków, jednak wzbogaciłam ją jeszcze dodatkiem czekoladowego, kruchego ciasta, które sprawia, że całość nie jest przesłodzona. 
Sernik jest w dużej podzielnej formie, dzięki czemu idealnie się sprawdzi podczas rodzinnego spotkania przy kawie...



Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe:
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek powideł śliwkowych


Przygotować ciasto na spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną, margarynę i wszystko razem wysiekać, do powstania kruszonki. Następnie dodać cukier, żółtka i 1 lub 2 łyżki wody (w zależności od tego jak mocno ciasto się będzie kleić). Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, blaszkę o wymiarach 26x38 cm. 
Tak przygotowany spód ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając do niej żółtka, a następnie ser. Wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wlać sok-całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać ją w masę serową.
Masę wylać na podpieczony spód.
Przygotować ciasto czekoladowe: margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia-szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, który pokroić w paski o szerokości 1-1,5 cm. Następnie ułożyć je w formie kratki na masie serowej.
Powidła przełożyć do szprycy i wycisnąć ich podłużne paski pomiędzy czekoladowym ciastem.
Całość piec 70 minut w temp. 200 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!






8 komentarzy: