poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tarta makowa


Dziś mam dla Was przepis na przepyszną i bardzo świąteczną tartę makową:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 450 g gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • cukier puder (do obsypania upieczonej tarty)

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę i całość razem wsiekać, tworząc kruszonkę. Dodać jajko, żółtko i wszystko szybko połączyć. 
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Kawałek ciasta należy odłożyć, żeby później wyciąć z niego ciasteczka w kształcie gwiazdek, do dekoracji tarty. 
Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć je widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia który obciążyć grochem, tak przygotowane ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni C.
W tym czasie przygotować nadzienie tarty: białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodać żółtka. Po chwili ubijania dodać masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia-krótko zmiksować.
Przygotowane nadzienie makowe wylać na podpieczony spód, z odłożonego ciasta wyciąć małe gwiazdki i ułożyć je na masie makowej. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 45 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

4 komentarze:

  1. Podoba mi się Twój pomysł na tartę. Wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja tarta wygląda pysznie. Uwielbiam ciasta makowe a na te święta zjem ich dużo :) Poza tym mak jest zdrowy więc trzeba go jeść prawda ??

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystko co z makiem

    OdpowiedzUsuń