środa, 26 lutego 2014

Skubaniec z powidłami śliwkowymi
























Kruszonka lubelska, pleśniak czy skubaniec-pod jaką nazwą Wy znacie to ciasto?:-)
Nazwy różne, ale pod każdą z nich kryje się to samo doskonałe, kruche ciasto z bezą i dodatkiem "czegoś kwaśnego"... marmolady, powideł lub owoców. 
Skubaniec jest ciastem dobrze mi znanym i lubianym, jednak ostatnio zapomnianym-to dlatego do tej pory nie znalazł się na blogu.
Pora więc nadrobić zaległości i przypomnieć sobie smak tego pysznego ciasta... Do czego i Was zachęcam;-)
























Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski, dodać mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, olej, miękką margarynę i wszystko razem posiekać (aż powstanie kruszonka). Na końcu wlać żółtka, całość razem wymieszać i wyrobić dłonią gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na pół i jedną z połówek wykleić dno, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, blachy o wymiarach 28x36 cm.
Drugą połowę ciasta podzielić jeszcze na pół i do jednej z połówek dodać 2 łyżki kakao-dokładnie wyrobić.
Dwie małe kule ciasta (jasną i ciemną) włożyć do lodówki na około 20 minut.
























Beza:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do przełożenia:
Białka ubić ze szczyptą soli, na sztywno, następnie dodać cukier, a pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną.
Warstwę jasnego ciasta (którym jest wylepiona blacha) posmarować powidłami, na nie "poskubać" kakaowe ciasto ,wyjęte z lodówki, na nie wyłożyć bezę, a na wierzch "poskubać" pozostałe jasne ciasto.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut.
Smacznego!


niedziela, 23 lutego 2014

Wieniec drożdżowy z orzechami włoskimi i miodem























Dziś kolejny przepis zaczerpnięty z książki pt."Moje wypieki i desery", zmieniłam go jednak troszkę ze względu na brak niektórych składników. I tak zamiast orzechów pekan, użyłam włoskich, zamiast syropu klonowego-miodu, no i zrobiłam lukier cytrynowy, nie rumowy.
Te małe zmiany okazały się bardzo udane:-) 
Warstwy orzechowe przeplatają się z ciastem drożdżowym tworząc pyszną, bardzo efektowną całość, a cytrynowy lukier sprawia, że ciasto nie jest ciężkie i przesłodzone.
Z proporcji podanych w przepisie wyszedł wieniec naprawdę sporych rozmiarów, tak więc zachęcam Was do upieczenia go wtedy gdy spodziewacie się sporej liczby gości:-)





















Składniki:
Ciasto:

  • 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (można też użyć 12 g drożdży suchych)
  • 1 i 1/2 szkl. letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 120 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki soli



Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, zalać je 1/2 szkl. letniego mleka i dodać po łyżce cukru i mąki-całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, wlać do niej wyrośnięty rozczyn, mleko z jajkami, dodać masło, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przełożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Nadzienie:
  • 200 g podpieczonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. miodu
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Lukier cytrynowy:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokątny placek. Następnie posmarować go miodem (miód można trochę podgrzać, żeby łatwiej było go rozsmarować na cieście), posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć w kształt rolady (od dłuższego boku). Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść paski ciasta ze sobą, a jego końcówki zlepić na kształt wieńca. Ciasto ułożyć na blasze piekarnikowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 40 minut. Po upieczeniu odczekać chwilę i przełożyć wieniec na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Jeszcze ciepły wieniec polukrować (sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem).
Smacznego!

czwartek, 20 lutego 2014

Bułeczki drożdżowe z musem jabłkowym

Miękkie, puszyste i delikatne drożdżowe bułeczki z jabłkowym nadzieniem, polukrowane i obsypane płatkami migdałowymi-doskonałe! 
Gorąco zachęcam do spróbowania:-) 
Przepis pochodzi z bloga Słodkie fantazje.

  

Składniki:
(na 14 bułeczek)

Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 430 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 jajko 
  • szczypta soli

50 ml mleka podgrzać, dodać drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i całość rozetrzeć na gładką masę. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Pozostałe mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim masło-przestudzić żeby nie było zbyt gorące.
Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, ciepłe mleko z masłem i resztę składników. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto i odstawić je, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godz.).

Nadzienie:
  • 250 ml musu jabłkowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
Lukier:
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • płatki migdałowe do posypania



Mus jabłkowy przełożyć do garnka, dodać do niego cukier waniliowy i cynamon-podgrzewać do chwili rozpuszczenia się cukru i połączenia ze sobą składników. Przestudzić.
Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką. Rozwałkować je na placek o grubości 0,5 cm i wyciąć z niego krążki o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek nakładać 1 łyżkę musu, zlepiać jak pierogi i formować z nich owalne bułeczki. Następnie ułożyć je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do spodu w 2-3 cm odstępach.
Gotowe bułeczki posmarować mieszanką mleka i jajka.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 20 minut.
Gotowe studzić na kratce, polukrować (cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami gorącej wody na gęsty, gładki krem) i posypać (wcześniej uprażonymi na suchej patelni) migdałami.
Smacznego!





poniedziałek, 17 lutego 2014

Makaron z sosem po meksykańsku


Makaron z dodatkiem mięsnego sosu to szybkie, niekłopotliwe, treściwe i sycące danie które doskonale sprawdzi się jako obiad kiedy brakuje nam czasu.

Składniki:

  • 500 g makaronu razowego świderki
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 15 dag przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl. pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • starty parmezan
  • 4 łyżki oleju do smażenia

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i mieszając podsmażyć na sypko. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć około 2 minut. Groszek i czerwoną fasolę odsączyć, dodać do mięsa, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty. Następnie wlać przecier pomidorowy i ketchup-wymieszać, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką i bazylią-dusić jeszcze około 5 minut.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić go i wymieszać z gotowym sosem.
Przed podaniem gotowe danie posypać startym parmezanem.
Smacznego!

sobota, 15 lutego 2014

Czekoladowe babeczki z malinami




Ja nadal pozostaję w klimacie i nastroju wczorajszego Dnia Zakochanych...;-)
Bo domyślam się, że nie wszystkie pary miały dla siebie wczoraj czas i z pewnością świętują dopiero dziś... W sumie to bardzo dobry pomysł żeby walentynkowe szaleństwo przedłużyć jeszcze o dwa weekendowe dni:-)
Tak więc dla wszystkich "świętujących później" mam fantastyczny przepis na czekoladowe babeczki z dodatkiem malin-PRZEPYSZNE!!!
Przepis ten pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery" w której się zakochałam od pierwszego przejrzenia:-)

 






















Składniki:
(na 18 babeczek)

Ciasto:
  • 225 g mąki pszennej
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 100 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szkl. mrożonych malin
Do dekoracji:
  • 100 g czekolady mlecznej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • cukrowa posypka

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sito. W jednym naczyniu wymieszać przesiane składniki suche z dwoma rodzajami cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i olej. Połączyć zawartość naczyń i mieszać tylko do chwili połączenia składników. Następnie dodać posiekaną czekoladę  i maliny-wymieszać łyżką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C około 25-30 minut-do suchego patyczka.
Upieczone babeczki ostudzić na kratce i udekorować rozpuszczoną czekoladą i cukrową posypką.
Smacznego!






























Słodkie Walentynki 2014  Walentynki - czym TO się je?

środa, 12 lutego 2014

Torcik wiśniowa stracciatella



Walentynki to czas kiedy dla ukochanej osoby chcemy przygotować coś zaskakującego i wyjątkowego:-)
A może by tak upiec tort...
Ten, na który przepis Wam dzisiaj podaję, doskonale nadaje się na tę specjalną okazję.
Wygląda bardzo efektownie ale zapewniam, że nie jest ani trudny do przygotowania, ani czasochłonny, za to smakuje wyśmienicie:-)
Ciemny kakaowy biszkopt, zatopione w galaretce kwaśne wiśnie i słodka śmietana z kawałkami mlecznej czekolady...
Sami przyznajcie, że to bardzo kuszące połączenie;-)
Taki tort oblany czerwoną galaretką i obsypany cukrowymi serduszkami będzie słodką walentynką dla kogoś bliskiego:-)
Przepis pochodzi z tego bloga (troszkę go tylko zmodyfikowałam:-))
























Biszkopt:

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
Poncz:
  • 1/2 szkl. kompotu wiśniowego

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, pod koniec ubijania dodać wodę i olej. Następnie do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie połączyć za pomocą łyżki. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułą tartą towtownicy o średnicy 24 cm.
Piec 20 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i ponczować wiśniowym kompotem.

Warstwa wiśniowa:
  • 500 g wiśni z kompotu
  • 2 galaretki wiśniowe (rozpuszczone w 280 ml kompotu wiśniowego)
Galaretki rozpuścić we wrzącym kompocie, wrzucić wiśnie i pozostawić do przestudzenia. Gdy przestygną wylać galaretki na biszkopt i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Warstwa stracciatella:

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
  • 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 380 ml wody)

Kremówkę połączyć z serkiem i cukrem pudrem-zmiksować na gęsty, gładki krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać ją do serowego kremu-dokładnie wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na warstwę wiśniową i równomiernie rozprowadzić.
Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcjach:

Słodkie Walentynki 2014  Mascarpone Karnawał 2014  Walentynki - czym TO się je?

niedziela, 9 lutego 2014

Bananowy keks z czekoladą i orzechami
























Prosty do zrobienia keks bananowy z dodatkiem gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jak kto woli) i orzechów laskowychTo doskonały pomysł dla wszystkich tych którzy przy minimalnym nakładzie pracy i czasu spędzonego w kuchni chcieliby zjeść jakieś pyszne, samodzielnie upieczone, ciasto do kawy. 
Ten keks jest puszysty i wilgotny, długo utrzymuje świeżość (choć nie wiem czy zdołacie to sprawdzić;-))

























Składniki:

  • 130 g miękkiego masła
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych

Masło zmiksować z cukrem i jajkami na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste). Banany i czekoladę drobno posiekać i wrzucić do ciasta- wszystko połączyć za pomocą dużej łyżki. Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać do niej ciasto, wyrównać wierzch i posypać posiekanymi orzechami. Piec w temp. 170 stopni C przez około 60 minut (najlepiej zrobić test "suchego patyczka")
Smacznego!

czwartek, 6 lutego 2014

Bułki z pieczarkami























Drożdżowe bułeczki obficie nadziane pieczarkami podsmażonymi z cebulką (pycha!).
Idealne na ciepłą kolację lub szybką (bardzo smaczną) przekąskę:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:
(na 8 sporych bułeczek)

Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 1/2 szkl. letniego mleka
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki suchych drożdży

Nadzienie:
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (do posmarowania bułek)





Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i podsmażyć razem z cebulą na maśle (przyprawić do smaku).
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto (na końcu wlać olej). Z ciasta zrobić kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części, każdą z nich rozwałkować na nieduże koło, układać na nim nadzienie (dużo!), składać na pół i zlepiać jak pierogi. Tak przygotowane bułki układać na blaszce, wysmarowanej tłuszczem, łączeniem do spodu, zachowując odstępy. Przykryć je ściereczką i odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie posmarować bułeczki jajkiem roztrzepanym z mąką i piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Smacznego!

niedziela, 2 lutego 2014

Dyniowe pączki z dziurką



Ostatnio postanowiłam naruszyć zapasy mrożonego puree z dyni które zajmuje sporą część szuflady w naszej zamrażarce. A wszystko to za sprawą fantastycznego przepisu na pączki z jego dodatkiem, który znalazłam w sieci (wprowadziłam tylko kilka bardzo drobnych zmian:-)) 
Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami więc pora przetestować kilka nowych przepisów...
Pączki z dodatkiem dyniowego puree bardzo zasmakowały wszystkim domownikom. Miękkie, delikatne, o wyraźnie wyczuwalnym pomarańczowo-cynamonowym smaku i pięknym żółtym (bardzo "dyniowym") kolorze w środku:-)


Składniki:
(na 25 sztuk)

  • 550 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g puree z dyni
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g roztopionego masła
  • olej do smażenia

Składniki ciasta powinny być w temp. pokojowej.
Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, mąki, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać lekko roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, puree z dyni, skórkę pomarańczową, cynamon,sól, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Miksować kilka minut aż składniki się połączą. Następnie stopniowo dolewać roztopione, przestudzone masło i zagniatać do czasu aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ręki (około 10 minut). W trakcie zagniatania nie dosypywać do ciasta mąki. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
Po tym czasie, na stolnicy podsypanej mąką, rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm i wycinać z niego krążki o średnicy 6-7 cm, a w każdym krążku wyciąć dziurkę na środku za pomocą kieliszka. Powtarzać czynność do momentu wyczerpania ciasta.
Pączki układać w ciepłym miejscu na podsypanej mąką stolnicy i przykryć ściereczką, pozostawić je na 35-45 minut do powtórnego wyrośnięcia. Przed smażeniem otrzepać je z nadmiaru mąki. Smażyć po 4-5 szt. w oleju nagrzanym do temp. 175 stopnia C po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo pączki szybko zbrązowieją a w środku będą surowe.
Po usmażeniu pączki odsączyć na ręczniku papierowym.
Jeszcze ciepłe można polukrować, lub przestudzone obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:























Tłusty czwartek 2014