niedziela, 30 marca 2014

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą


























To kolejny przepis z mojej listy "do obowiązkowego przetestowania" przed Świętami Wielkanocnymi. 
Babka z orzechami laskowymi i czekoladą smakuje i pachnie dokładnie tak jak popularny krem do kanapek;-) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja do tego żeby Was zachęcić do skorzystania z tego przepisu:-)
Źródło przepisu: blog Moje Wypieki


























Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić i przestudzić. Czekoladę zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier i dodać żółtka.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy, startą czekoladę i kakao. Sypkie składniki dodać do masy i wymieszać szpatułką.
Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Piec 45 minut w temp. 175 stopni C.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

środa, 26 marca 2014

Pszenne chlebki czosnkowe






































Dziś coś dla wielbicieli czosnkowych smaków...
Puszyste, pszenne chlebki o intensywnie czosnkowym smaku i aromacie. Pieczywo doskonale nadające się na kanapki, lub też jako dodatek do sałatek czy dań z grilla (tak, tak sezon grillowy się zbliża, pora już pomyśleć o odpowiednim menu;-))
Mi jednak ten chlebek najbardziej smakował posmarowany tylko masłem-idealnie proste i pyszne połączenie smaków...

























Składniki:
(na 2 nieduże chlebki)

  • 2 szkl. mleka
  • płaska łyżeczka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 10-15 ząbków czosnku
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli

Zaczyn: mleko lekko podgrzać, dodać cukier, wkruszyć drożdże i dokładnie rozetrzeć-odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Do wyrośniętego zaczynu dodać przesianą mąkę, jajko, czosnek i sól. Wyrobić ciasto (jeśli jest za rzadkie dodać jeszcze trochę mąki). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Dwie foremki o wymiarach 25x10 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką, przełożyć do nich ciasto, wyrównać jego powierzchnię i delikatnie odsypać mąką. Chlebki odstawić jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C i piec 30 minut.
Smacznego




niedziela, 23 marca 2014

Babka kajmakowa i... zmiany na blogu:-)

Nie było mnie tutaj kilka dni... a to dlatego, że byłam pochłonięta wiosennymi porządkami na blogu (w których bardzo pomogła mi Agata;-))
Jak już pewnie zauważyliście jest nowa szata graficzna i kolorystyka, teraz wszystko jest spójne, przemyślane i przez długi czas nie planuję nic więcej zmieniać:-) 
Mam też dla Was małą niespodziankę:-) W podstronie Propozycje dań na... znajdziecie zakładkę WIELKANOC gdzie już można czerpać inspiracje na wypieki i dania świąteczne.



























Ja też stworzyłam swoją listę potraw i ciast które koniecznie muszę przetestować przed nadejściem Świąt Wielkanocnych.
Wielkie testowanie zaczęłam od babki z kajmakiem, na którą przepis znalazłam na blogu Kotlet.tv. Warto ją upiec choćby dla cudownego zapachu który podczas pieczenia wydobywa się z piekarnika:-) Jednak to nie jedyna jej zaleta, ta babka jest miękka, puszysta, delikatna i baaardzo słodka-po prostu pyszna!
Pisząc ten post zajadam się kolejnym "testowym" wypiekiem, a jest to czekoladowa babka z orzechami laskowymi (na którą przepis podam już wkrótce:-))


Składniki:

  • 5 jajek
  • 190 g mąki
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • około 300 g kajmaku
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • płatki migdałowe

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Podgrzać kajmak i dodać do niego masło-przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno z odrobiną soli.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia (ciasto będzie bardzo gęste i suche). Wlać masę kajmakową z masłem i ucierać przez chwilę (tylko do połączenia składników). Na samym końcu dodać pianę z ubitych białek-całość wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy (najlepiej takiej z kominem), piec 35 minut w temp. 180 stopni C.
Po wystudzeniu babkę udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i płatkami migdałowymi.
Smacznego!




niedziela, 16 marca 2014

Chleb z otrębami i płatkami owsianymi




Nie znam chyba prostszego i mniej czasochłonnego przepisu na pyszny, domowy chleb... 
Ten pochodzi z marcowego numeru "Mojego Gotowania" i może go upiec naprawdę każdy:-)

Składniki:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 łyżek otrąb pszennych, lub owsianych (ja użyłam owsianych)
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa i płatki owsiane do formy

Do miski wrzucić suche składniki ciasta. W osobnym naczyniu połączyć jajka z jogurtem-mieszając dokładnie widelcem. Następnie płynne składniki wlać do suchych i wyrobić za pomocą miksera (końcówką z hakiem do wyrabiania ciasta, przez około 10 minut). Średnią keksówkę posmarować oliwą i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć do niej ciasto (posypać je płatkami owsianymi) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni C na 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 20 minut.
Smacznego!




środa, 12 marca 2014

Owsiane ciastka ze słonecznikiem


Bardzo kruche i chrupiące owsiane ciasteczka ze słonecznikiem-gorąco polecam:-)

Składniki:
(na około 25 ciastek)
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. słonecznika łuskanego
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć (za pomocą miksera) z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać słonecznik, płatki owsiane, sól i wymieszać. Na końcu wsypać przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je tworząc ciasteczko i układać na blasze.  Piec w temp. 175 stopni C przez około 15 minut (aż ciastka ładnie się zarumienią). Studzić na kratce. 
Smacznego!


niedziela, 9 marca 2014

Cynamonowe ciasto z musem jabłkowym



Trochę babkowe, ucierane ciasto o silnym cynamonowym aromacie i dużej ilości orzechów włoskich w środku. Za sprawą dodatku musu jabłkowego jest miękkie i wilgotne. Doskonałe do popołudniowej filiżanki kawy lub herbaty.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. musu jabłkowego
  • 100 g margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji:
  • polewa kakaowa (według tego przepisu)
  • 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Mus jabłkowy przełożyć do rondelka i podgrzać aż będzie bardzo gorący. Następnie rozpuścić w nim posiekaną margarynę i cukier-całość przestudzić. Mąkę przesiać z sodą i cynamonem. Do wystudzonego musu dodać jajko i zmiksować, następnie, (cały czas miksując), partiami dodawać mąkę z sodą i cynamonem. Na końcu wrzucić orzechy i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Piec 50 minut w temp. 180 stopni C (najlepiej zrobić test "suchego patyczka").
Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą kakaową i posiekanymi orzechami.
Smacznego!

czwartek, 6 marca 2014

Pasta kanapkowa z jajek



Dziś mam dla Was sprawdzony i bardzo prosty przepis na pastę jajeczną do kanapek która bardzo często gości na naszym "śniadaniowym" stole:-)

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Jajka pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać-wszystko razem wrzucić do miseczki. Dodać majonez i całość dokładnie wymieszać. Na koniec pastę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

niedziela, 2 marca 2014

Serowiec z powidłami



Za oknem wiosna:-)
Pora więc na wiosenne porządki... także w spiżarni.
Staram się teraz w moich daniach i wypiekach wykorzystywać wszystko to co zamroziłam i zawekowałam jesienią...
I tak ostatnio na blogu pojawiły się: pączki z dodatkiem puree z dyni, bułeczki z musem jabłkowymskubaniec z powidłami który upiekłam ostatnio.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciasto z dodatkiem samodzielnie usmażonych powideł...
A jest to doskonały, bardzo łatwy do zrobienia serowiec:-)

  

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 180 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 120 ml oleju


W misce połączyć olej i mleko, następnie stopniowo dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na puszystą pianę i na końcu dodać ją (delikatnie mieszając) do pozostałych składników.

Masa twarogowa:
  • 500 g mielonego, półtłustego twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • 250 g powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Następnie dodać twaróg i proszek budyniowy-całość ucierać do dokładnego połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie rozsmarować połowę ciasta, na nim równomiernie rozłożyć masę twarogową i przykryć ją resztą ciasta. Następnie łyżką nakładać powidła-tworząc dowolny wzorek.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec 50 minut.
Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!