czwartek, 29 maja 2014

Biszkoptowy torcik z musem jabłkowym na zimno


Bardzo prosty do zrobienia torcik bez pieczenia z dodatkiem musu jabłkowego (wykorzystałam resztki moich jesiennych zapasów:-))
Torcik ten jest lekki i delikatny, a za sprawą musu jabłkowego również orzeźwiający i nie przesłodzony.
Idealny do filiżanki kawy w upalne wiosenno-letnie popołudnie (więc to przepis do wykorzystania w, mam nadzieję niedalekiej, przyszłości, bo ostatnio pogoda niestety nas nie rozpieszcza).


Składniki:

  • 1 i 1/2 l musu jabłkowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody)
  • około 60 szt. okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżeczki cynamonu

Na wierzch:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
  • kolorowa posypka do dekoracji

W garnku podgrzać mus jabłkowy, dodać do niego cynamon-wymieszać i mocno podgrzać. Następnie wsypać galaretkę-wymieszać i zdjąć garnek z ognia. Na samym końcu wlać rozpuszczoną w wodzie żelatynę-całość bardzo dokładnie połączyć.
Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć 2 warstwy biszkoptów, na nie wylać połowę jabłkowej masy i wyrównać. Następnie wyłożyć jedną warstwę biszkoptów i wylać pozostałą masę. Tak przygotowany torcik wstawić do lodówki do czasu aż masa dobrze stężeje (około 3-4 godziny).
Po tym czasie można udekorować torcik śmietaną ubitą z dodatkiem cukru pudru i śmietanfixów.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Ten przepis bierzę udział w akcji:

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

niedziela, 25 maja 2014

Tarta z rabarbarem i malinami


Sezon rabarbarowy nadal trwa (choć wielkimi krokami zbliża się już ten truskawkowy :-)), więc ja wykorzystuję go do ostatniej chwili i cały czas piekę ciasta z jego dodatkiem:-)
Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis, tym razem na tartę, która oprócz rabarbaru zawiera też dodatek mrożonych malin. Gorąco zachęcam do spróbowania:-)
Inspiracja: blog Elizy.

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 3-4 łyżek zimnej, słodkiej śmietany

Nadzienie:
  • 200 g obranego, pokrojonego w kawałki rabarbaru
  • 150 g mrożonych malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 50 g mąki
  • 100 g cukru pudru

Ze składników na spód zagnieść kruche ciasto (śmietanę dodać na końcu), uformować z niego kulę, owinąć ją w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i boki formy do tarty (forma powinna mieć średnicę 26-28 cm). Tak przygotowane ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć (przykryć je papierem do pieczenia i wysypać na wierzch np. fasolę) i podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Na podpieczonym, przestudzonym spodzie ułożyć owoce (malin nie rozmrażać) i posypać je brązowym cukrem.
Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką i cukrem pudrem, a następnie całość wylać na owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec 50 minut.
Ciasto jest upieczone kiedy jego wierzch jest dobrze ścięty i rumiany.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





Ten przepis bierzę udział w akcjach:


Rabarbalove   Piknik majowy

wtorek, 20 maja 2014

Budyniowe ciasto z rabarbarem


Dziś kolejne, znakomite ciasto z dodatkiem rabarbaru.
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.
Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 185 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)

Budyń:
  • 2 płaskie łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
Owoce:
  • 350 g obranego i pokrojonego rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru-do posypania owoców

Na początku przygotować budyń, bo musi wystygnąć.
Ze szklanki mleka odlać 1/3. Większą część mleka zagotować, w pozostałym rozrobić proszek budyniowy i cukier, a następnie wlać do wrzącego mleka, zmniejszyć trochę ogień i cały czas mieszając zagotować budyń. Zdjąć z palnika i do gorącego budyniu dodać masło i olejek-dokładnie wymieszać. Następnie przykryć go szczelnie folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Przygotować ciasto: miękkie masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać cukier i wbijać jajka (jedno po drugim). Przesiać: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i proszek budyniowy-dodać je do masy i krótko zmiksować. Ciasto podzielić na dwie równe części.
Tortownicę o średnicy 24 cm  posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać na nią jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć na niej budyń, przykryć drugą częścią ciasta-wyrównać. Na wierzchu poukładać rabarbar i posypać go brązowym cukrem.
Ciasto piec 1 godz. i 15 min. w temp. 170 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Ten przepis bierzę udział w akcji

Rabarbalove

niedziela, 18 maja 2014

Kruche ciastka pomarańczowo-czekoladowe


Kruche i chrupiące ciastka z dodatkiem skórki pomarańczowej i kawałkami gorzkiej czekolady.
Idealne na majówkowy piknik.
Przepis ten pochodzi ze strony: Mojeciasto.pl




Składniki:
(na 30-35 ciastek)

  • 125 g margaryny Kasi
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 80 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej



Do miski włożyć: posiekaną margarynę, cukier, cukier waniliowy i wybić jajko-całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać: mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, posiekaną czekoladę i skórkę pomarańczową-zagnieść elastyczne ciasto. Z ciasta uformować wałek, zawinąć go w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Stężałe ciasto pokroić na 1/2 cm ciasteczka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w 3 cm odstępach) i piec przez 15 minut w temp. 180 stopni C. Ciastka studzić na kratce.
Smacznego!




Ten przepis bierzę udział w akcji:

Piknik majowy

środa, 14 maja 2014

Chleb ziemniaczany z szynką









































Chleb o grubej, chrupiącej skórce z dodatkiem szynki (może to też być boczek lub kiełbasa-jak wolicie) i ugotowanych ziemniaków dzięki którym jest wilgotny i długo zachowuje świeżość.
Inspiracja: blog White Plate.




















Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g ugotowanych ziemniaków (rozgniecionych widelcem)
  • 4-5 plasterków szynki (drobno pokrojonych i wysmażonych na suchej patelni)



Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Następnie połączyć z ziemniakami, jogurtem, wodą i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodać przestudzony boczek i delikatnie wgnieść go w ciasto.
Z ciasta uformować kulę, przykryć ją ściereczką i odłożyć do wyrastania na 45 minut w ciepłe miejsce.
Blachę posypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięty bochenek, posmarować go wodą i zostawić jeszcze na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie włożyć go do piekarnika nagrzanego do temp. 240 stopni C na 15 minut, po tym czasie temp. zmniejszyć do 210 stopni C i piec jeszcze 20-30 minut.
Na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Smacznego!


niedziela, 11 maja 2014

Sernik Zebra


























Wcześniej znałam tylko babkę o tej nazwie, gdy znalazłam też przepis na taki sernik wiedziałam, że muszę go wypróbować:-) 
Jest to sernik bez spodu (piekłam taki pierwszy raz, przez co byłam w niemałym stresie, jednak wszystko wyszło po mojej myśli, co możecie zobaczyć na dołączonych zdjęciach;-)) z delikatną masą serową, która zawiera dodatek białej i gorzkiej czekolady. Jest lekki i aksamitny-naprawdę wart wypróbowania przepis!


Składniki:  

  • 1 kg twarogu półtłustego zmielonego 
  • 150 g masła
  • 7 jajek
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
  • 120 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Czekolady osobno roztopić w kąpieli wodnej-wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z dodatkiem soli i 2 łyżkami cukru.
Do drugiej miski wlać żółtka, utrzeć je z cukrem pudrem i miękkim masłem. Następnie dodać proszek budyniowy i proszek do pieczenia-wymieszać.
Tak przygotowaną masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać sok z cytryny i białą czekoladę, do drugiej czekoladę gorzką i kakao. Do obu mas dodać po połowie ubitej piany z białek-delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wykładać na nią  na przemian masę serową białą i ciemną (2 łyżki masy ciemnej, 2 jasnej i tak do ich wyczerpania).
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 1 godz. 15 minut.
Po wystudzeniu ciasto udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!



czwartek, 8 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką


Sezon rabarbarowy rozpoczynam bardzo smacznym i prostym w przygotowaniu ciastem. 
Jest to bardzo udane połączenie kwaśnych owoców z kruchym maślanym ciastem i waniliową chrupiącą kruszonką, które sprawia, że trudno mu się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku;-)
Jestem pewna, że jeszcze nie raz upiekę je tej wiosny:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Doroty.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 185 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
Owoce:
  • 1 kg rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. musu jabłkowo-brzoskwiniowego (w oryginalnym przepisie był to dżem truskawkowy)
Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przez sito. Dodać pokrojone w kawałki masło i dokładnie posiekać. Wlać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść kruche ciasto, uformować z niego wałek,
owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) bezpośrednio na blaszkę o wymiarach 20x25 cm i dokładnie wylepić nim jej dno (blaszka powinna być wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą).
Tak przygotowane ciasto podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Następnie lekko je wystudzić.
Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w 1 cm kawałki. Następnie wrzucić go na dużą, suchą, rozgrzaną patelnię, zasypać cukrem i podgrzewać do czasu aż puści sok (około 3 minut). Przełożyć go na durszlak i lekko odcisnąć z nadmiaru soku.
Przygotować kruszonkę: w misce wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, masło rozpuścić i mocno podgrzać, następnie zalać nim pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Podpieczone, przestudzone ciasto cienko posmarować musem, wyłożyć na niego rabarbar i posypać kruszonką.
Całość piec 40 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



Ten przepis bierzę udział w akcjach:

Rabarbalove     Piknik majowy

wtorek, 6 maja 2014

Granola z suszonymi bananami


Doskonała propozycja na pyszne, zdrowe i sycące śniadanie!

Składniki:

  • 3 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. nasion (słonecznik i dynia)
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 i 1/2 szkl. suszonych, pokruszonych bananów
  • 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki domowego przecieru jabłkowo-brzoskwiniowego
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
                 
Do dużej miski wrzucić: płatki owsiane, nasiona, posiekane orzechy i wiórki kokosowe. W rondelku podgrzać: masło, miód i przecier jabłkowo-brzoskwiniowy. Dodać cukier i cynamon-całość podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru i połączenia wszystkich składników. Masę przestudzić i wlać ją do suchych składników-dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną granolę równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170 stopni C na 30 minut (co jakiś czas ją mieszając żeby się nie posklejała). Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić granolę. Wymieszać ją z pokruszonymi  bananami.
Smacznego!








































sobota, 3 maja 2014

Lody czekoladowe


To pierwszy przepis na lody który znajdziecie na blogu.
Maszynkę do produkcji lodów dostałam w prezencie w zeszłym roku ale dopiero teraz zdecydowałam się ją przetestować:-)
Idealny przepis znalazłam w książce Doroty Świątkowskiej pt "Moje wypieki i desery".
Lody udały się znakomicie, są delikatne, kremowe i baaardzo czekoladowe- pyszne!

























Składniki:
(na 700 ml lodów)

  • 300 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (w oryginalnym przepisie użyto śmietanki 36%)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 90 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka olejku waniliowego

Do dekoracji:
  • kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady
  • listki świeżej mięty



W garnuszku o grubym dnie wymieszać mleko, śmietankę i cukier. Całość podgrzewać (ciągle mieszając) aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia, nie gotować. Żółtka utrzeć do białości, wlać je do masy śmietanowo-mlecznej i wymieszać. Podgrzewać do zgęstnienia. Uważać żeby masy nie zagotować bo wtedy się zwarzy. Zdjąć ją z ognia, dodać olejek waniliowy i połamaną w kostki czekoladę. Dobrze wymieszać, czekolada powinna się całkowicie rozpuścić (jeżeli tak się nie stanie, to można masę dodatkowo zblendować-ja tak zrobiłam).
Tak przygotowaną masę schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej przez całą noc). Po tym czasie przelać ją do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Przed podaniem udekorować lody kawałkami czekolady i listkami świeżej mięty.
Smacznego!