niedziela, 29 czerwca 2014

Drożdżowe ciasto czekoladowe z truskawkami

























Ciasto drożdżowe uwielbiam od zawsze, na blogu znalazło się już kilka przepisów na jego przygotowanie, jednak nie mogłam sobie odmówić wypróbowania kolejnego z nich:-)
Prawdę mówiąc nie do końca byłam przekonana do połączenia ciasta drożdżowego z czekoladą ale tym bardziej musiałam je wypróbować:-)
Teraz muszę przyznać, że to połączenie bardzo udane... Próbując go pierwszy raz nie powiedziałabym, że to ciasto drożdżowe...
Ciasto jest dość ciężkie, a smak i zapach czekolady jest dominujący (co ja oceniam zdecydowanie na plus) a dodatek truskawek dopełnia pysznej całości:-)
Przepis ten cytuję za Dorotą z bloga Moje wypieki.
(Jednak gdy następnym razem będę piekła to ciasto, zmienię trochę proporcje kruszonki, bo jak dla mnie była ona trochę zbyt klejąca, przez co trudna do rozłożenia na cieście.)

























Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g cukru
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 310 ml. mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej (drobno posiekanej)
  • 100 g czekolady mlecznej (drobno posiekanej)
  • 800 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)

Czekoladowa kruszonka:
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g białego cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Do miski przesiać mąkę, kakao i sól. Dodać cukier i suche drożdże. Wlać roztrzepane jajka, mleko i przestudzone masło. Całość wymieszać do połączenia składników, a następnie wyrobić gładkie ciasto (jest dość luźne). Pod koniec wyrabiania dodać do niego posiekane czekolady. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki wymieszać i wyrobić między palcami kruszonkę (można dodatkowo dołożyć 2 łyżki mąki pszennej). Gotową kruszonkę włożyć do lodówki, łatwiej ją rozłożyć na cieście, gdy stwardnieje.
Blaszkę o wymiarach 26x38 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Na cieście rozłożyć truskawki i posypać je kruszonką. Piec w temp. 180 stopni C przez minimum 40 min. do 1 godziny.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!





środa, 25 czerwca 2014

Biały chleb na zakwasie

























W końcu odważyłam się wyhodować własny zakwas. Wcześniej wydawało mi się to szalenie trudne
i skomplikowane, ale dzięki bardzo dokładnemu opisowi całego procesu hodowli zakwasu na blogu Elizy
udało się i mnie:-)
Nie obyło się oczywiście bez wpadek, bo podejścia miałam dwa... Za pierwszym razem zakwas mi spleśniał (choć to podobno bardzo rzadko się zdarza), ale za drugim razem udał się doskonale:-)
Świadczy o tym mój dzisiejszy wypiek:-)
Do chlebowego cista oprócz zakwasu dodałam jednak trochę drożdży, bo zakwas na którym piekłam miał zaledwie 4 dni i trochę się obawiałam, że chleb może nie wyrosnąć, ale następnym razem upiekę go na samym tylko zakwasie;-)
Mój chleb pięknie się udał, miał chrupiącą, obsypaną mąką skórkę i elastyczny, delikatnie podziurkowany miąższ... Nie muszę chyba dodawać, że miał cudowny zapach i znikał w ekspresowym tempie:-) 



Składniki:
(na 1 średniej wielkości bochenek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego

Do miski wsypać: mąkę i sól, wlać zakwas i rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy miksera), przykryć ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką średniej wielkości keksówki. Ciasto delikatnie posmarować olejem, posypać mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Chleb piec 40 minut w temp. 210 stopni C.
Smacznego!
Na zdjęciach chleb w "towarzystwie" sałatki ziemniaczanej na którą przepis znajdziecie tutaj:-)



sobota, 21 czerwca 2014

Lody truskawkowe


Na blogu znalazł się już przepis na: sorbat truskawkowy oraz moje ulubione lody o smaku czekoladowym.
Dziś przyszła pora na doskonałe lody truskawkowe:-)
Przepis na nie pochodzi z książki pt. "Moje wypieki i desery"


Składniki:
(proporcje na około 1500ml lodów)

  • 500 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)
  • 1 szkl. mleka 3,2%
  • 1 szkl. śmietanki kremówki 30%
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (w oryginalnym przepisie zaleca się użycie pasty waniliowej lub nasionek z 1 laski wanilii)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Truskawki razem z sokiem z cytryny zblendować na puree-odłożyć.
Do garnka z grubym dnem wlać: mleko, śmietanę i wsypać cukier waniliowy. Gotując na niedużym ogniu  doprowadzić masę do wrzenia. W miseczce utrzeć żółtka z cukrem na gładki, puszysty krem. Krem z żółtek wlać do masy mlecznej, cały czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia (nie wolno masy zagotować, bo się zwarzy). Natychmiast dodać puree z truskawek i dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Po schodzeniu przelać masę do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją producenta.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Akcja lodowa 2014   Lody, lody dla ochłody

czwartek, 19 czerwca 2014

Czekoladowa tarta z kremem z serka mascarpone i truskawkami


Kruche, czekoladowe ciasto, krem z serka mascarpone i truskawki to doskonałe połączenie które sprawdza się zawsze i i przy każdej okazji... więc dlaczego tą okazją nie miałby być długi czerwcowy weekend...?;-)



Składniki:

Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 6 dag cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 15 dag miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao

Krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 500 g truskawek (umytych i pozbawionych szypułek)
  • 1 galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 1 szkl. wody)

Przygotować kruche ciasto: cukier puder i cukier waniliowy utrzeć z masłem na gładką masę. Następnie dodać jajka, przesianą mąkę i kakao. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim formę na tartę o średnicy 24-26 cm. Ciasto obciążyć (przykryć papierem do pieczenia i wysypać na jego wierzch np. groch lub fasolę) i upiec w piekarniku nagrzanym do temp. 210 stopni C przez 20-25 minut.
Przygotować krem: śmietankę ubić ma sztywno. W osobnej miseczce wymieszać serek mascarpone z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie, cały czas delikatnie mieszając, dodawać do niego partiami ubitą śmietanę.
Na wystudzone ciasto przełożyć krem, a na jego wierzchu poukładać truskawki. W 1 szklance wrzącej wody rozpuścić galaretkę, gdy przestygnie (za pomocą pędzelka) rozsmarować ją na truskawkach.
Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc).
Smacznego!





niedziela, 15 czerwca 2014

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami


Kruche ciasto z różową, budyniową pianką i malinami... Przepyszne...
Nic więcej nie trzeba dodawać-trzeba koniecznie spróbować! 
Przepis zaczerpnięty z tego bloga.


Składniki:


Ciasto:
  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 budynie malinowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1/2 szkl. oleju

Dodatkowo:
  • 500 g świeżych malin

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z cukrem. Dodać masło i żółtka-zagnieść gładkie ciasto (jeśli będzie za twarde dodać 2-3 łyżki zimnej wody). Ciasto podzielić na dwie części (jedną większą, drugą mniejszą). Mniejszą część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki, a większą rozwałkować i wyłożyć nią spód (wyłożonej papierem do pieczenia) blachy o wymiarach 28x36 cm. Tak przygotowane ciasto podpiec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru wsypać proszek budyniowy i miksować jeszcze 5 minut. Na końcu wlać olej i miksować do momentu połączenia składników.
Tak przygotowaną pianę wyłożyć na przestudzone ciasto i rozłożyć na niej maliny. Na pianę z malinami zetrzeć pozostałe, schłodzone ciasto.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C i piec jeszcze przez 40-45 minut.
Smacznego!
Po wystudzeniu ciasta nie trzymać w lodówce, ponieważ stwardnieje.




środa, 11 czerwca 2014

Pizza na grubym cieście z tuńczykiem, pomidorami i mozzarellą


Ostatnio na blogu pojawia się mało wytrawnych przepisów, a to dlatego, że kuchni szaleję głównie piekąc ciasta z dużą ilością sezonowych owoców:-)
No ale nie samymi słodkościami żyje człowiek, trzeba też czasem zjeść coś konkretnego;-)
Na przykład taką oto pizzę, na doskonałym grubym i puszystym cieście z moimi ulubionymi dodatkami (no ale oczywiście możecie też użyć swoich ulubionych dodatków;-))



Składniki:

Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 5 dag roztopionej margaryny
  • 5 dag drożdży (+1 i 1/2 szkl. ciepłej wody)
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • ja jako sosu użyłam pasty pomidorowo-paprykowej z tego przepisu, ale możecie też przygotować swój ulubiony sos pomidorowy do pizzy
Dodatki:
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 nieduże pomidory kiściowe
  • suszona bazylia

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie.
Mąkę wsypać do miski dodać sól, rozrobione drożdże i przestudzoną margarynę-zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozłożyć na natłuszczonej blasze. Na cieście rozsmarować sos i rozłożyć na nim przygotowane dodatki: odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w plastry pomidory i mozzarellę. Całość posypać suszoną bazylią.
Pizzę piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Smacznego!

niedziela, 8 czerwca 2014

Sorbet truskawkowy

Orzeźwiający i pyszny sorbet truskawkowy, który doskonale sprawdzi się jako deser w upalne (takie jak dzisiaj) dni.
Przepis ten pochodzi z czerwcowego numeru "Mojego Gotowania".



Składniki:
(na 12 lodowych lizaków lub około 1 litrowe opakowanie sorbetu)

  • 10 dag cukru 
  • 120 ml wody 
  • skórka skrojona z 1 cytryny
  • 60 dag truskawek
  • 250 ml soku pomarańczowego

Z cukru i wody ugotować syrop, na cały czas gotowania dodać skórkę z cytryny, aby syrop nabrał jej aromatu. Następnie skórkę wyjąć, a syrop wystudzić.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, dokładnie zmiksować i połączyć je z syropem i sokiem pomarańczowym.
Tak przygotowaną masę przelać do foremek na lodowe lizaki (lub do jednego większego opakowania) i włożyć do zamrażarki na 12 godzin.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Milion smaków truskawek   Akcja lodowa 2014  Lato w pełni! Lody, lody dla ochłody

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem, truskawkami i migdałową kruszonką



Czerwiec rozpoczynam klasycznym ciastem drożdżowym z owocami i doskonałą kruszonką z dodatkiem migdałów. 
Ciasto jest duże i podzielne, warto je zapakować do piknikowego koszyka;-)



Składniki:

Ciasto:

  • 45 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szkl. cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 5 dag miękkiej margaryny
  • szczypta soli

Kruszonka:


  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 10 dag zmielonych migdałów

Owoce:


  • 20 dag rabarbaru (umytego, osuszonego i pokrojonego w kawałki)
  • 20 dag truskawek (umytych, osuszonych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół)

Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie przelać rozczyn do miski z przesianą mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść elastyczne, lśniące ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucić do miski (masło posiekać) i rozetrzeć między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach 28x36 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć owoce, a na nich rozsypać kruszonkę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 60 minut.
Smaznego!


Ten przepis bierzę udział w akcjach:

Rabarbalove   Milion smaków truskawek