czwartek, 31 lipca 2014

Czekoladowe ciasto z cukinią




To ciasto to moje ostatnie odkrycie:-) Puszyste, miękkie i obłędnie czekoladowe. Smak cukinii nie jest w nim wogóle wyczuwalny, za to jej dodatek sprawia, że ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość.
Jeżeli chodzi o ciasta z dodatkiem warzyw, to do tej pory piekłam i jadłam tylko to z dodatkiem marchewki. Jednak za sprawą orzechów i cynamonu który do niego dodaje, jest to dla mnie ciasto typowo jesienne.
A czekoladowe ciasto z cukinią podane z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany doskonale sprawdzi się jako letni deser.


Składniki:

  • 200 g cukinii (startej wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej i przestudzonej)
  • 100 g zmielonych migdałów

Do dekoracji:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na gładki krem. Cały czas miksując kolejno wbijać jajka i wlać przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami (krótko miksując) dodawać do czekoladowej masy. Na końcu wsypać migdały i startą cukinię-całość wymieszać łyżką.
Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm.
Piec przez 55 minut w temp. 180 stopni C.
Ciasto po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą i płatkami migdałowymi.
Smacznego!






Ten przepis bierze udział w akcjach:

Cukinia 2014   Tydzień z cukinią

poniedziałek, 28 lipca 2014

Pasta do kanapek z wędzonego pstrąga


Dziś coś dla wielbicieli kanapkowych "smarowideł", które ja osobiście uwielbiam.
Zamiast pstrąga możecie też użyć makreli lub innej wędzonej ryby którą lubicie. Wszystko zależy od Waszych upodobań i tego co macie akurat w lodówce;-)

Składniki:
  • 1 duży, wędzony pstrąg
  • 1 mała cebula
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
  • sól i pieprz

Pstrąga obrać ze skóry, pozbawić ości i rozdrobnić widelcem.
Cebulę, jajka i ogórki drobno posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miseczki, posypać pietruszką, dodać musztardę i majonez. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem-dokładnie wymieszać.
Smacznego!


Nowość na blogu:
Wystarczy wydrukować zdjęcie:-)
Nie ukrywam że zawsze bardziej wolałam przepisy w formie papierowej, niż elektronicznej :-)





piątek, 25 lipca 2014

Murzynek z wiśniami


Przepis na to ciasto przyniósł mój Mąż od kolegi z pracy, więc sami rozumiecie, że musiałam go koniecznie wypróbować:-)
Ciasto okazało się: mięciutkie, puszyste i wilgotne-PYSZNE!
Dodałam do niego wiśnie, bo jak powszechnie wiadomo kakaowe ciasto z wiśniami "rozumie się" doskonale;-)



Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 kostki roztopionej, przestudzonej margaryny
  • 2 szkl. maślanki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejki waniliowego
  • 300 g wiśni pozbawionych pestek
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta


Do jednej miski przesiać: mąkę, kakao i sodę.
W drugiej misce połączyć: maślankę, powidła, olejek i jajko, wsypać cukier i krótko zmiksować.
Stopniowo, cały czas miksując, dodawać sypkie składniki. Na końcu wlać roztopioną, przestudzoną margarynę i raz jeszcze krótko zmiksować.
Tak przygotowane ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 12x30 cm, równomiernie rozłożyć na nim wiśnie i delikatnie wcisnąć je w ciasto.
Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec przez około 1 godz. 30 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i kształtu formy której użyjecie, najlepiej dla pewności, stopień wypieczenia ciasta sprawdzić za pomocą patyczka).
Gotowe, przestudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!





Ten przepis bierze udział w akcji:

W wiśniowym sadzie 2014

wtorek, 22 lipca 2014

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod ziołowym beszamelem


W miniony weekend sporo czasu spędziłam w kuchni (nadrabiałam kulinarne zaległości... piekłam chleb i ciasto, smażyłam powidła, bo na naszym ogrodzie pięknie dojrzały już śliwki)...ale nie byłam sama, dzielnie asystował mi mój Mąż:-)
Wspólnie przygotowaliśmy na kolację pyszne naleśniki ze szpinakowym farszem z dodatkiem sera feta, zapieczone pod kremowo-ziołowym, beszamelowym sosem.
Podział zadań był bardzo sprawiedliwy...;-) Mąż smażył naleśniki i przygotował farsz, ja natomiast zrobiłam sos i złożyłam danie w jedną pyszną całość:-)


Składniki:
(proporcje na 10 naleśników)

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli

Farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie (270 g) sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju 

Ziołowy sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Dodatkowo:
  • kilka łyżek startego, żółtego sera
  • zielona natka pietruszki

Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wybić jajka, dolać wodę i mleko. Stopniowo wsypywać mąkę, cały czas miksując ciasto, posolić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie konieczności można dodać trochę więcej mleka, lub mąki.
Z przygotowanego ciasta usmażyć 10 cienkich naleśników.
Przykryć je miseczką i odstawić na czas przygotowania farszu.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego zamrożony szpinak. Przykryć go i dusić do całkowitego rozmrożenia. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, sól, pieprz i całość podsmażyć jeszcze przez chwilę (ostrożnie z dodatkiem soli bo w farszu będzie feta która jest przecież bardzo słona).
Odstawić do przestygnięcia.
Ser feta pokroić w niedużą kostkę i delikatnie wymieszać go z przestudzonym szpinakiem.
Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć-nie rumieniąc. Wlać mleko i wkruszyć kostkę rosołową, podgrzewać cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje przyprawić go solą, pieprzem i ziołami.
Na naleśniki nakładać farsz i składać je w koperty. Układać je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Całość polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Przed podaniem naleśniki można posypać posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!


sobota, 19 lipca 2014

Drożdżowe plecionki z owocami


Zapraszam na drożdżówki z owocami podane w nieco inny niż zwykle, fantazyjny sposób;-)

Składniki:
(na 8 sztuk)
  • 40 dag mąki pszennej (+ do podsypania ciasta)
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka 
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 40 dag owoców (porzeczek, wiśni, agrestu)

Dodatkowo:
  • 1 jajko (do posmarowania drożdżówek)
  • kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania


Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i odstawić do czasu aż się rozpuszczą. Jajka roztrzepać widelcem, dodać olej i maślankę-razem wymieszać. Mąkę pszenną przesiać, wsypać do niej krupczatkę, pozostały cukier, wlać masę jajeczną i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić je na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto i wyrabiać je jeszcze przez chwilę. Z ciasta utoczyć wałek i podzielić go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkować na kwadrat, następnie naciąć go prostopadle po bokach z jednej i drugiej strony w 1,5 cm odstępach, tworząc paseczki (nie rozcinać środka placka!).
Środek każdego placka posmarować białkiem i nakładać na niego owoce, następnie na zmianę przeplatać rozcięte paski ciasta, tworząc warkoczyk. Tak przygotowane drożdżówki posmarować żółtkiem i obficie posypać brązowym cukrem. Piec 20 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!




niedziela, 13 lipca 2014

Bułki na zakwasie


Dziś kolejny przepis na pieczywo przygotowane na zakwasie. Tym razem są to bułki z ziarnami dyni. Taka bułeczka zjedzona na śniadanie zasyci nas na kilka godzin. 
Wierzcie mi na słowo-sprawdziłam:-)
Źródło przepisu: blog Pracownia wypieków.



Składniki:
(na 9 sztuk)

  • 150 g aktywnego zakwasu (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 170-200 ml wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 2 łyżki pestek dyni

Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól, miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodać pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie można odrywać kawałki ciasta i formować z niego bułeczki (delikatnie wysmarowanymi oliwą dłońmi). Układać je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 4-5 cm odstępy.
Bułki piec 12-15 minut w temp. 230 stopni C.
Smacznego!




wtorek, 8 lipca 2014

Jagodzianki


Przepisów na te mięciutkie, puszyste bułeczki po brzegi wypełnione jagodami, oblane lukrem lub obsypane kruszonką krąży w blogosferze wiele... Przyszła więc pora żebym i ja podała swoją recepturę na ten letni, drożdżowy przysmak:-)



Składniki:
(na 9 drożdżówek)

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 300 g jagód (+ 3 łyżki cukru pudru do posypania owoców)
Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Mleko lekko podgrzać. Dodać do niego: rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Masło roztopić.
Do wyrośniętych drożdży dodać: żółtka, cukier waniliowy, resztę cukru i mąki-wymieszać.
Stolnicę lekko podsypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Podczas jego zagniatania stopniowo dolewać przestudzone masło. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz.
Jagody wymieszać z cukrem pudrem.
Wyrośnięte ciasto wyrobić przez chwilę i podzielić na 9 równych części. Z każdej części uformować kulkę, delikatnie ją spłaszczyć, a na jej środek nałożyć sporą łyżkę jagód, następnie bułeczkę zlepić.
Tak przygotowane bułeczki układać (łączeniem do dołu) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piec w temp. 190 stopni przez 20 minut (na złoty kolor).
Po wystudzeniu drożdżówki polukrować (cukier puder utrzeć z dodatkiem gorącej wody na gładką masę).
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

Jagodowe lato

niedziela, 6 lipca 2014

Grysikowy torcik z owocami leśnymi


Idealna propozycja deseru na niedzielne, letnie i upalne popołudnie... Dokładnie takie jak dziś...



Składniki:

Spód:
  • 100 g masła
  • 140 g sucharków
Masa:
  • 6oo ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny (rozpuszczonej w 1/2 szkl. wody)
  • 300 g śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (rozpuszczonej w 300 ml wody)
  • 500 g owoców (truskawek, malin, jagód, porzeczek)


Sucharki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem-dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą wylepić spód tortownicy o średnicy 24 cm i wstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby dobrze stężała.
Zagotować mleko, wsypać cukier i kaszę, gotować do czasu jej napęcznienia stale mieszając. Do jeszcze ciepłej (nie gorącej!) kaszki dodać rozrobioną, przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić z dodatkiem cynamonu i cukru waniliowego, dodać do przestudzonej kaszy manny i delikatnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę przełożyć na gotowy spód i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie na wierzch grysikowej masy wyłożyć owoce i wylać na nie tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawić do lodówki na kolejne 2 godziny.
Smacznego!





środa, 2 lipca 2014

Cytrynowe racuszki z jagodmi


Dziś mam dla Was przepis na delikatne i bardzo aromatyczne cytrynowe racuszki z dodatkiem jagód. Możecie dodać do nich dowolne owoce, ale ja jako, że rozpoczął się już sezon na jagody użyłam właśnie ich. Takie racuszki są idealne na leniwe weekendowe śniadanie lub podwieczorek:-)



Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 400 ml kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek jagód
  • cukier puder (do posypania gotowych racuszków)

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kwaśną śmietanę-dokładnie zmiksować.
Wrzucić skórkę cytrynową i jagody, całość delikatnie wymieszać łyżką.
Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładać niewielkie placuszki i smażyć je na złoty kolor, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego! 



Ten przepis bierze udział w akcji:
Jagodowe lato