sobota, 30 sierpnia 2014

Muffinki z malinami i białą czekoladą


Maliny i biała czekolada-czyli to co lubię najbardziej, w jednej małej babeczce... aż trudno poprzestać na zjedzeniu jednej...;-) Dobrze, że upiekłam ich 12...:-)

Składniki:
(na 12 szt.)

  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag otrębów owsianych
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szkl. mleka 3,2%
  • 10 dag białej czekolady
  • 20 dag malin

Do dekoracji:

  • 12 szt. malin
  • kilka kostek czekolady gorzkiej (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, otręby i cukier.
W drugiej, składniki mokre: olej, mleko, jajko. Zawartość misek połączyć razem i wymieszać (wystarczy to zrobić łyżką). Na samym końcu dodać posiekaną białą czekoladę i maliny-delikatnie wymieszać.
Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je do 3/4 wysokości ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec przez 25 minut.
Po wystudzeniu babeczek udekorować je rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i malinami.
Smacznego!



środa, 27 sierpnia 2014

Orzechowe ciasto ze śliwkami


Proste, ucierane ciasto ze śliwkami, w którym część mąki zastąpiłam zmielonymi orzechami włoskimi, dzięki czemu ciasto bardzo zyskało na smaku i aromacie:-)

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 300 g śliwek (umytych, pozbawionych pestek i podzielonych na ćwiartki)
  • cukier puder do posypania ciasta 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z orzechami.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajka-dokładnie zmiksować.
Na samym końcu wsypać mąkę z orzechami-całość delikatnie wymieszać łyżką (ciasto będzie bardzo gęste).
Ciasto przełożyć do, posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. Na jego wierzchu ułożyć śliwki (skórką do dołu). Ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Stopień wypieczenia ciasta należy sprawdzić patyczkiem i ewentualnie dopiec je jeszcze 5-10 minut.
Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!



niedziela, 24 sierpnia 2014

Sernikotoffi z malinami


Już sama nazwa tego ciasta apetycznie brzmi...:-) A kiedy jeszcze napiszę Wam jak to ciasto smakuje, to zaraz pobiegniecie do kuchni żeby sprawdzić czy macie wszystkie składniki potrzebne do jego upieczenia:-)
Na spodzie pyszna i bardzo słodka warstwa ciasta o smaku toffi, na nim masa serowa, a na samej górze maliny...
Czy może być coś lepszego do popołudniowej kawy???;-)
Przepis na to ciasto pochodzi z książki: "WHITE PLATE-słodkie" Elizy Mórawskiej.

Składniki:

Ciasto toffi:
  • 250 g masy krówkowej
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 400 g białego sera śmietankowego
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 150 g świeżych malin
  • cukier puder do posypania ciasta


Ciasto toffi: masło utrzeć, aż stanie się puszyste, cały czas ucierając dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie po łyżce masy krówkowej-dokładnie zmiksować. Na samym końcu wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia-krótko zmiksować.
Masa serowa: ser utrzeć z cukrem i jajkiem, pod koniec ucierania dodać łyżkę mąki.
Blachę o wymiarach 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie posmarować masłem.
Na tak przygotowaną blaszkę wylać ciasto toffi, na nim równomiernie rozłożyć warstwę serową, a na wierzchu ułożyć maliny. Całość piec przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C.
Ciasto wystudzić (uchylając drzwiczki piekarnika) i posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Smacznego!








środa, 20 sierpnia 2014

Racuchy z jabłkami


Takie racuszki z jabłkami to doskonała propozycja na: leniwe, weekendowe śniadanie, obiad "na słodko", podwieczorek, lub trochę zbyt kaloryczną kolację;-)
Przepis ten pochodzi z nowej książki Elizy Mórawskiej pt. "O jabłkach".

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g roztopionego i przestudzonego masła
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Dodatkowo:
  • cukier puder i cynamon (do posypania racuchów)

Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże i zalać odrobiną mleka. Zostawić na kilka minut żeby drożdże zaczęły "pracować". Jajka ubić (trzepaczką) z pozostałym mlekiem, masłem i solą. Połączyć z mąką i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.
Tak przygotowane ciasto zostawić w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na 1 godziną.
Po tym czasie do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka-delikatnie wymieszać.
Tłuszcz rozgrzać i smażyć na nim (na rumiany kolor) niewielkie racuszki. Odsączyć je, z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym. Podawać obficie posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcji:

Jedz polskie jabłka

niedziela, 17 sierpnia 2014

Kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką



To ciasto za sprawą dodatku cynamonu pachnie już trochę jesienią...
Jednak jest tak pyszne i kuszące, że warto przygotować je już teraz kiedy jeszcze lato w pełni;-)

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cynamonowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Owoce:
  • 1 kg śliwek (umytych, przepołowionych i pozbawionych pestek)

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać zimną posiekaną margarynę i całość połączyć tworząc kruszonkę. Wsypać cukier i wlać żółtka-dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto.
1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pozostałym ciastem wylepić, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, blachę o wymiarach  26x38 cm. Tak przygotowany spód podpiec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i ubijać do czasu aż piana zrobi się błyszcząca. Na samym końcu wsypać przesianą mąkę z cynamonem-delikatnie wymieszać.
Na podpieczonym spodzie ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu), na nie wyłożyć cynamonową pianę, a na końcu zetrzeć pozostałe ciasto (te wyjęte z lodówki). Całość piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Smacznego!



czwartek, 14 sierpnia 2014

Kokosanki



Dziś podaję przepis na kokosanki idealne:-)
Złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i delikatnie ciągnące... Mniam!
Dla wszystkich wielbicieli kokosowego smaku, obowiązkowy do wypróbowania przepis;-)
Inspiracja: Blog Kotlet.tv

Składniki:
(proporcje na 30 sztuk)

  • 300 g wiórków kokosowych
  • 75 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Masło rozpuścić. Dodać do niego cukier i cały czas mieszając podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko, wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać (masa będzie bardzo gęsta).
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną-wymieszać.
Następnie dodać przestudzoną kokosową masę i całość wymieszać łyżką.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać łyżką porcje masy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec 15-20 minut, aż kokosanki się ładnie przyrumienią.
Smacznego!



niedziela, 10 sierpnia 2014

Makaron w kremowym sosie z dodatkiem cukinii i wędzonego boczku


Niezwykle prosty w przygotowaniu, kremowy sos do makaronu z dodatkiem cukinii i wędzonego boczku (dzięki któremu delikatny sos nabiera wyrazistości).
To danie jest idealne na lekki, letni obiad!
Przepis pochodzi z bloga: Kwestia Smaku.

Składniki:

  • około 300 g makaronu penne
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g cukinii (startej na tarce o dużych oczkach, wraz ze skórką)
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 1 pełna łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Makaron ugotować al dente.
Boczek pokroić w kosteczkę i wysmażyć na suchej patelni. Dodać startą cukinię, 1 łyżkę masła i smażyć przez chwilę mieszając, do czasu aż cukinia zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu wymieszać składniki sosu: żółtka, serek mascarpone, oliwę i 1 łyżkę masła.
Makaron odcedzić (zostawić 2-3 łyżki wody z jego gotowania). Makaron z wodą przełożyć do garnka, dodać zawartość patelni (boczek z cukinią), wlać sos i wszystko dokładnie wymieszać.
Smacznego!

I jeszcze wersja do wydruku :-)

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Lato w pełni:-)
Dzieciaki mają wakacje, dorośli urlopy, zaludniają się nadmorskie plaże i pobliskie kąpieliska...
A wiadomo,"nad wodą" wzmaga się apetyt;-) Kuszą więc lody i budki z fast food-owym jedzeniem.
Myślę, że o wiele łatwiej będzie zwalczyć tę pokusę kiedy do plażowej torby oprócz ręcznika i kremu z filtrem zapakujemy pyszną, samodzielnie upieczoną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką:-)

Składniki:
(na 9 dużych drożdżówek)


Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 5 dag margaryny 
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szkl. mleka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag margaryny

Dodatkowo:
  • 9 śliwek (umytych i pozbawionych pestek)

Mleko podgrzać. Makę przesiać do miski, zrobić w niej zagłębienie i wkruszyć w nie drożdże, zasypać łyżką cukru i polać 3 łyżkami podgrzanego mleka. Całość przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
Do pozostałego mleka dodać: resztę cukru, margarynę, aromat i szczyptę soli. Całość lekko podgrzewać do czasu połączenia się wszystkich składników-przestudzić. Do przestudzonej masy dodać żółtka-dokładnie wymieszać i wlać do mąki z wyrośniętymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto będzie wyrastać przygotować kruszonkę: wszystkie jej składniki wrzucić do miski i rozetrzeć między palcami na kruszonkę-wstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić przez chwilę. Następnie podzielić je na 9 równych części z których utoczyć zgrabne bułeczki, spłaszczać je i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. W każdej bułeczce zrobić zagłębienie, włożyć w nie 2 połówki śliwki i obficie posypać kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C na 30-35 minut, piec do czasu aż pięknie się zrumienią.
Smacznego!