poniedziałek, 29 września 2014

Dyniowe ciasto drożdżowe ze śliwkami


Sezon dyniowy rozpoczynam puszystym ciastem drożdżowym w pięknym żółtym kolorze...
Ciasto zawiera dodatek skórki pomarańczowej dzięki czemu zyskuje fantastyczny, cytrusowy, świeży aromat...
Muszę jeszcze wspomnieć o cynamonowej kruszonce i śliwkach które dopełniają tej pysznej całości:-)
Inspiracja: książka Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery".

Składniki:


Ciasto:

  • 5 szkl. mąki pszennej
  • 14 g suchych drożdży
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 szkl. lekko podgrzanego mleka
  • 1 i 1/2 szkl. puree z dyni (jak robię puree z dyni piszę w tym poście)
  • 60 g roztopionego, przestudzonego masła
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Owoce:
  • 1 kg śliwek (umytych, przepołowionych i pozbawionych pestek)

Cynamonowa kruszonka:
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Z wyparzonych i wyszorowanych pomarańczy zetrzeć skórkę.
Mleko połączyć z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem, cynamonem i szczyptą soli. Następnie do suchych składników dodać płynne i wyrobić elastyczne ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć i raz jeszcze krótko wyrobić.
Blaszkę o wymiarach 26x38 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i ułożyć na nim połówki śliwek (skórką do dołu). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia  na około 30-40 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę: do suchych składników (mąki, cukru i cynamonu) wlać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną kruszonką posypać wyrośnięte ciasto.
Całość piec 1 godzinę w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



piątek, 26 września 2014

Ślimaczki z ciasta twarogowego z serem bałkańskim i suszonymi pomidorami


Są takie dania które mam ochotę zrobić od razu po przeczytaniu na nie przepisu:-)
Tak było i w tym przypadku...
Przepis wypatrzyłam w sierpniowo-wrześniowym numerze gazety "Sól i Pieprz" i muszę Wam przyznać, że jak szybko to danie pojawiło się na naszych talerzach tak szybko z nich zniknęło:-)
Doskonałe, półkruche ciasto twarogowe z bardzo wyrazistym, przepysznym nadzieniem...
To efektowna przekąska na spotkanie ze znajomymi, a w towarzystwie sałatki idealnie się nadaje na lekką kolację (i w takiej właśnie formie my je zjedliśmy:-))



Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 65 g zimnego masła
  • 100 g tłustego twarogu
  • 60 ml zimnej wody
  • sól
Nadzienie:
  • 200 g sera bałkańskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy (ze słoiczka z pomidorami)
  • sól, pieprz
  • 1 jajko (do posmarowania ślimaczków przed pieczeniem)
Mąkę z proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Dodać twaróg, 1 łyżeczkę soli i wodę, całość energicznie zagnieść, a gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować nadzienie: ser pokruszyć, dodać zioła, drobno posiekaną cebulę, pokrojone pomidory, oliwę, oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x20 cm, na nim rozsmarować nadzienie i od szerszej strony zwinąć w roladę. Pokroić w kawałki o szerokości 4 cm i ułożyć je w wysmarowanej masłem formie do tarty. Roladki posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni C i piec przez 20 minut.
Smacznego!

piątek, 19 września 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego


Z przepisem na te ciastka wielokrotnie spotykałam się na różnych blogach i kusiły mnie tak bardzo, że postanowiłam upiec je sama:-) 
Mam nadzieję, że również i Was skuszą...;-)
Inspiracja: blog Moje wypieki.



Składniki:
  • 1 opakowanie (190 g) kleiku ryżowego bezsmakowego
  • 3 jajka
  • 250 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 4 czubate łyżki sezamu
  • powidła śliwkowe, lub gęsty dżem do wypełnienia ciastek

Do miski wrzucić suche składniki-wymieszać, wbić jajka i dodać miękkie masło-całość wyrobić.
Z uzyskanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaW każdym ciastku zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec 20-25 minut w temp. 180 stopni C, do czasu aż ciastka uzyskają złocisty kolor.
Po wystudzeniu wgłębienie ciastek wypełnić powidłami lub dżemem.
Smacznego!



niedziela, 14 września 2014

Sernik z gruszkami


Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik w trochę już jesiennej odsłonie.
Ciasto prezentuje się znakomicie... Masa serowa jest aksamitna i delikatna, a zatopione w niej gruszki ugotowane są w bardzo słodkim, aromatycznym syropie, całość przykryta jest kruchym czekoladowym ciastem.
To połączenie smaków sprawia, że ośmielę się nazwać ten sernik-sernikiem doskonałym!:-)



Składniki:


Ciasto:
  • 20 dag cukru
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag margaryny
Masa serowa:
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 20 dag śmietanki kremówki 30%
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
  • 3 gruszki
  • 300 ml wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cytryna

Gruszki obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i usunąć z nich gniazda nasienne.
Przygotować zalewę: cytrynę spażyć, obrać ze skórki i wycisnąć z niej sok. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać goździki, cynamon i skórkę cytrynową-całość zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć do zalewy gruszki, gotować je pod przykryciem 5 minut-odsączyć z nadmiaru zalewy i wystudzić.
Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier, kakao, roztopioną czekoladę i zimną, posiekaną margaryną-wszystko dokładnie połączyć za pomocą miksera-powstanie czekoladowa kruszonka.
Jej połową wylepić dno, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Pozostałe ciasto włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Przygotować masę serową: twaróg utrzeć na gładką masę ze śmietaną, cukrem, proszkiem budyniowym i żółtkami. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać ją z masą serową.
Połowę masy wyłożyć na podpieczony, czekoladowy spód, na niej ułożyć odsączone z zalewy gruszki i pozostałą masę serową.
Tak przygotowane ciasto piec przez 1 godzinę w temp. 200 stopni C. Po 20 minutach pieczenia na wierzch masy serowej zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto czekoladowe.
Smacznego!



piątek, 12 września 2014

Kotlety z kaszy gryczanej


Dziś propozycja na bezmięsny obiad. Bardzo smaczne i zdrowe kotlety z kaszy gryczanej i warzyw. Doskonale smakują zarówno na ciepło, podawane na obiad np. z sałatką z pomidora, ogórka i cebulki, jak również na zimno jako przekąska, lub też trochę inne niż zwykle śniadanie do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1/2 cebuli
  • 1 duże jajko
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta (do panierowania kotletów)
  • olej do smażenia

Kaszę ugotować i wystudzić.
Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać do niej starte warzywa i je podsmażyć. Gdy ostygną dodać je do kaszy, wbić jajko i wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Przed formowaniem kotletów masę najlepiej przez około 1-2 godziny schłodzić w lodówce (łatwiej wtedy będzie je uformować).
Ze schłodzonej masy formować niewielkie kotlety i smażyć na rumiano na gorącym oleju.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!



środa, 10 września 2014

Ciastka francuskie z jabłkami


Muszę się Wam przyznać, że nigdy nawet nie próbowałam sama zrobić ciasta francuskiego... 
Jeżeli więc chcę coś przygotować z tym ciastem właśnie, to wtedy używam takiego kupnego dobrej jakości.
Tak też było w przypadku tych ciastek z jabłkami, użyłam kupnego ciasta i bez zbędnego stresu, w bardzo szybkim czasie, ciasteczka do kawy miałam gotowe:-)



Składniki:
(na 6 ciastek)

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko

Lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę, dodać cukier i cynamon-dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych kwadratów i na każdym z nich ułożyć nadzienie z jabłek.
Jajko roztrzepać widelcem i smarować nim brzegi ciastek, następnie składać je na pół (po przekątnej) i zlepiać dociskając ich brzegi widelcem. W każdym ciastku delikatnie zrobić, za pomocą noża, 3 małe otwory. Posmarować wierzchy ciastek pozostałym jajkiem.
Tak przygotowane ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C na 20-25 minut.
Jeszcze ciepłe ciastka polukrować (cukier puder+gorąca woda).
Smacznego!



niedziela, 7 września 2014

Budyniowy torcik ze śliwkami



Jak już na pewno zauważyliście w mojej kuchni ostatnio bardzo często wykorzystuję śliwki (fakt mamy w tym roku na nie urodzaj, co mnie bardzo cieszy, bo bardzo lubię wszystkie ciasta z dodatkiem tych owoców).
I tak były już: drożdżówki ze śliwkami, kakaowe ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką, orzechowe ciasto ze śliwkami...(sporo tego-prawda?:-))
Jednak ja nie mam dość i dzisiaj przyszedł czas na torcik z tymi owocami właśnie;-)
Bardzo łatwy do przygotowania tort z którym poradzi sobie chyba każdy...
Składa się on z kilku warstw ale przygotowuje się je naprawdę szybko. Kakaowe ciasto ucierane, owoce, budyń, warstwa serka homogenizowanego i śmietana...
Proste? Proste!
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Warstwa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Warstwa serowa:
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
Dodatkowo:
  • 300 g śliwek (umytych, przepołowionych i pozbawionych pestek)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Przygotować ciasto: miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać jajka. Na końcu masę połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao (ciasto będzie bardzo gęste).
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy, o średnicy 24 cm.
Na cieście ułożyć owoce (skórką do dołu).
Przygotować warstwę budyniową: odlać pół szklanki mleka (resztę przelać do garnka i zagotować) i wsypać do niego proszek budyniowy, cukier i mąkę ziemniaczaną-dokładnie wymieszać, a następnie przelać do gotującego się mleka. Mieszać aż masa zgęstnieje. Budyń wylać na ciasto z owocami.
Warstwa serowa: serek waniliowy utrzeć z 2 żółtkami i budyniem czekoladowym, pod koniec ucierania dodać pianę ubitą z białek i całość delikatnie wymieszać. Gotową masę wylać i równomiernie rozsmarować na budyniu.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno i dodać do niej zimną, tężejącą galaretkę. Następnie gotową śmietanę rozprowadzić na wystudzonym torciku i wstawić do lodówki na 2-3 godziny żeby stężała.
Smacznego!





poniedziałek, 1 września 2014

Bułki z suszonymi pomidorami


Miękkie, drożdżowe bułeczki z dodatkiem aromatycznych, suszonych pomidorów...
PYSZNE!
Przepis ten pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:
(na 10 sztuk)
  • 300 ml wody (lekko podgrzanej)
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie (posiekanych)

Dodatkowo:
  • mleko do glazury

Do miski przesiać mąkę, dodać suche drożdże, sól i cukier. Następnie wlać wodę i olej-całość dokładnie wymieszać (można za pomocą miksera). Na samym końcu dodać pomidory i wgnieść je w ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Uformować bułeczki, które układać na oprószonej mąką blaszce. Następnie ponownie przykryć je ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem. Piec je 20 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce.
Smacznego!