środa, 29 października 2014

Mini tarty z ciasta francuskiego z pieczarkami, cukinią, papryką i sosem czosnkowym


Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego...
Kolorowe i jesienne mini tarty z warzywami i dodatkiem sosu czosnkowego-przekąska idealna...:-)


Składniki:
(na 6 sztuk)
  • 1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego 
  • 1 mała, czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 8 pieczarek
  • sól, pieprz
  • oregano
  • olej do smażenia
  • 1 jajko (do posmarowania brzegów ciasta)

Sos czosnkowy:
  • 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa umyć i pokroić (cukinię w plastry, pieczarki na ćwiartki, a paprykę w sporą kostkę).
Najpierw krótko na oleju podsmażyć cukinię z odrobiną soli, pieprzu i oregano.
Następnie (osobno) paprykę i pieczarki przyprawione do smaku tylko solą i pieprzem.
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych części i na środku każdej z nich układać porcję warzyw.
Brzegi każdej tarty naciąć (tak żeby po upieczeniu powstał wzorek) i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowane tarty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 210 stopni C.
Przygotować sos czosnkowy: jogurt wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Tarty podawać na ciepło z dodatkiem sosu.
Smacznego!



środa, 22 października 2014

Kakaowe ciasto z jabłkami i budyniem


Sezon na jabłka w pełni więc w mojej kuchni często pojawiają się ciasta z tymi owocami (i siłą rzeczy na blogu również:-)) 
Dzisiejsze ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania i poradzi sobie z nim każdy.
Wystarczy tylko zrobić kruche, kakaowe ciasto, ugotować budyń, przygotować jabłka i gotowe:-)



Składniki:

Ciasto:

  • 3 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:


  • 2 budynie śmietankowe z cukrem (ugotowane w 750 ml mleka)
  • 1 i 1/2 kg jabłek


Suche składniki ciasta wymieszać w misce, dodać do nich zimną, posiekaną margarynę i całość połączyć tworząc kruszonkę. Następnie dodać do niej jajka i śmietanę-zagnieść gładkie, elastyczne ciasto Podzielić je na 2 równe części i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Ugotować budyń.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i podzielić na ósemki.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) blasze o wymiarach 26x38 cm. Na ciasto wylać lekko przestudzony budyń, a na nim równomiernie rozłożyć cząstki jabłek. Na wierzch "poskubać" drugą część kakaowego ciasta.
Całość piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C.
Smacznego!



niedziela, 19 października 2014

Tort czekoladowo-dyniowy z kremem pomarańczowym


Blaty z czekoladowego ciasta z dodatkiem puree z dyni są miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne...
Krem pomarańczowy na bazie serka jest naprawdę wyborny i doskonale uzupełnia smak ciasta...
Całość prezentuje się bardzo efektownie i smakowicie:-)
Zachęcam do spróbowania;-)
Przepis na ten torcik pochodzi z bloga: Mojewypieki.com



Składniki:

Ciasto:
(2 blaty czekoladowo-dyniowe)
  • 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. kefiru
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 160 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka

Krem pomarańczowy:
  • 400 g serka kremowego typu philadelphia
  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • odrobina żółtego barwnika
  • 2 szkl. cukru pudru

Do dekoracji:
  • cukrowa posypka



Przygotować ciasto: w jednym naczyniu wymieszać przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
W drugim połączyć: puree z dyni, kefir i olejek.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, kolejno dodawać jajka.
Stopniowo do kremu dodawać mieszankę dyniową na przemian z suchymi składnikami (w trzech turach), krótko miksować.
Dwie tortownice o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Pomiędzy nie rozdzielić ciasto i upiec dwa placki. Piec je przez 25 minut w temp. 180 stopni C. Wtudzić na kratce.
Przygotować krem: miękkie masło zmiksować z kremowym serkiem, olejkiem i skórką pomarańczową. Następnie stopniowo (cały czas miksując) wsypywać cukier puder, na końcu dodać kilka kropel barwnika spożywczego.
Gotowe, wystudzone blaty ciasta przełożyć kremem i udekorować w dowolny sposób.
Smacznego!




Ten przepis bierze udział w akcji:

czwartek, 16 października 2014

Sernik z jabłkami


Po serniku z gruszkami przyszedł czas na sernik z dodatkiem jabłek właśnie:-)
Biorąc pod uwagę fakt, że ulubionym ciastem mojego Męża jest sernik, a moim szarlotka było to połączenie idealne... Każde z nas miało takie ciasto jakie lubi do popołudniowej kawy:-)


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kg jabłek

Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i posiekaną zimną margarynę-wszystko połączyć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać jajko i żółtko-zagnieść ciasto, uformować je w kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formie o wymiarach 26x38 cm. Ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
    Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki.
    Następnie rozłożyć je na podpieczonym, przestudzonym spodzie.
    Przygotować masę serową: miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i 4 żółtkami. Dodać twaróg, śmietanę i zmiksować na gładką masę. Na końcu wsypać proszek budyniowy.
    Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać je do masy serowej, całość mieszając łyżką.
    Masę serową przełożyć na spód z jabłkami, wyrównać jej wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C na 1 godzinę.
    Po wystudzeniu sernik polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą).
    Smacznego!



    sobota, 11 października 2014

    Czekolada na gorąco


    Na chłodne, jesienne wieczory, idealnie rozgrzewający (i poprawiający nastrój) napój...:-)

    Składniki:
    (na 4 filiżanki)

    • 150 g czekolady mlecznej
    • 150 g czekolady deserowej
    • 300 ml mleka 3,2%
    • 400 ml śmietanki kremówki 30%

    Do dekoracji:

    • bita śmietana
    • szczypta cynamonu

    W małym garnku podgrzać mleko, a gdy będzie gorące (ale jeszcze nie wrzące) dodać do niego połamaną na kawałki czekoladę i wlać śmietankę. Całość podgrzewać na małym ogniu do momentu uzyskania gęstego napoju o jednolitej konsystencji.
    Gorącą czekoladę przelać do filiżanek, udekorować bitą śmietaną i szczyptą cynamonu.
    Smacznego!





    Ten przepis bierze udział w akcji:


    Rozgrzewające napoje na jesień

    poniedziałek, 6 października 2014

    Dyniowy chleb na drożdżach


    Miękki i puszysty drożdżowy chlebek z dodatkiem dyniowego puree i pestkami dyni-PRZEPYSZNY!

    Składniki:

    • 40 dag mąki pszennej
    • 1 szkl. puree z dyni
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 1,5 dag świeżych drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 łyżki pestek dyni

    Drożdże rozkruszyć i zalać ciepłym mlekiem. Dodać do nich 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na 15 minut.
    Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki: resztę mąki, sól, pestki i puree z dyni-wyrobić ciasto i odstawić je do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na 2 godziny.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wysypanej mąką, średniej wielkości, keksówki.
    Chleb piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
    Smacznego!



    niedziela, 5 października 2014

    Szarlotka na kruchym cieście (z lodami i bitą śmietaną)


    Dziś klasyka wśród jesiennych wypieków... aromatyczna szarlotka na kruchym cieście:-)
    Podana z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany smakuje znakomicie!




    Składniki:

    Ciasto:
    • 500 g mąki 
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru
    • 2 żółtka
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 18%

    Nadzienie:
    • 1 kg jabłek
    • 2 łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    • lody waniliowe
    • bita śmietana
    • szczypta kakao

     

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do niej cukier i cukier waniliowy-wymieszać.
    Do suchych składników dodać zimną, posiekaną margarynę, śmietanę i żółtka. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 równe części i włożyć na 30 minut do lodówki.
    Przygotować jabłka: umyć je, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 26x38 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i zetrzeć na nią równomiernie jedną część ciasta. Wyłożyć na nie jabłka z cynamonem i na nie zetrzeć pozostałe ciasto.
    Całość piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
    Szarlotkę najlepiej podać jeszcze ciepłą z gałką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany,
    oprószoną odrobiną gorzkiego kakao.
    Smacznego!


    Ten przepis bierze udział w akcji:

    Jabłko z cynamonem 2014

    piątek, 3 października 2014

    Sałatka z pierożkami tortellini


    Dziś mam dla Was przepis na bardzo prostą, szybką do przygotowania i sycącą sałatkę z pierożkami tortellini...

    Składniki:

    • 250 g pierożków tortellini (ja użyłam takich z szynką)
    • 3 pomidory
    • 1 zielony ogórek
    • 125 g sera mozzarella w małych kuleczkach
    • 1 pęczek koperku 
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Pierożki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić.
    Pomidory i  zielony ogórek obrać ze skórki i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ser odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski.
    Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, przyprawić do smaku solą i pieprzem-wymieszać.
    Gotowy sos przelać do pozostałych składników sałatki i całość dokładnie wymieszać.
    Smacznego!