sobota, 29 listopada 2014

Dyniowo - korzenna granola


Tej jesieni zaopatrzyłam się w spory zapas puree z dyni i już bardzo mnie to cieszy, ponieważ taką dyniową granolę, jak dziś, będę mogła robić znacznie częściej:-)
Pełna suszonych owoców i korzennych aromatów jest idealna na jesienno-zimowe śniadanie.



Składniki:
  • 4 szkl. płatków owsianych górskich
  • 3/4 szkl. puree z dyni
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta soli
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. suszonej żurawiny
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 1/2 szkl. posiekanych, suszonych śliwek

W rondelku podgrzać: miód z olejem, dyniowym puree i przyprawami-dokładnie wymieszać.
Do miski wrzucić płatki i orzechy, następnie wlać do nich mieszankę miodowo-dyniową i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsypać na niej płatki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C i podpiekać przez 45 minut, co jakiś czas mieszając (żeby się granola nie przypaliła i nie posklejała). 
Gotową, przestudzoną granolę połączyć z suszonymi owocami.
Smacznego!


środa, 26 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z jabłkami


Doskonałe ciasto drożdżowe przełożone podprażonymi jabłkami z dodatkiem budyniu waniliowego, dzięki któremu uzyskały konsystencję żelu.
Ciasto nie jest przesłodzone, dlatego ja, która słodkości uwielbiam, polukrowałam je obficie i obsypałam płatkami migdałowymi.
Całość jest pyszna i wygląda bardzo apetycznie-zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 620 g mąki
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 80 g masła (roztopionego i przestudzonego)

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek (umytych, obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w niewielką kostkę)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 60 g cukru
  • 300 ml soku jabłkowego 
  • 2 budynie waniliowe

Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody
  • podprażone na suchej patelni płatki migdałowe (do dekoracji)


Z pokruszonych drożdży, łyżki cukru i niewielkiej ilości letniego mleka przygotować zaczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z: jajkiem, solą, cukrem, resztą letniego mleka, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem. Ciasto dobrze wyrobić, włożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka skropić sokiem z cytryny, przesypać do garnka, dodać cukier i 150 ml soku jabłkowego, krótko przesmażyć. W pozostałym soku jabłkowym rozprowadzić budynie i tak przygotowane wlać do jabłek. Całość dokładnie wymieszać i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto podzielić na 2 równe części i rozwałkować na placki wielkości blaszki, u mnie 26x38 cm (blacha musi być posmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Jednym wyłożyć dno blachy, tworząc wyższe krawędzie. Rozprowadzić na nim jabłka i przykryć drugim plackiem. 
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polukrować (cukier puder roztarty z wodą na gładką masę) i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!




niedziela, 23 listopada 2014

Chleb ziołowy z serem typu feta


Bardzo aromatyczny chlebek na drożdżach, który (jak pisała autorka bloga na którym znalazłam ten przepis) smakuje jak popularny serek kanapkowy z ziołami;-))
Gorąco zachęcam do wypróbowania:-)


Składniki:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g maślanki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera typu feta
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 1 pęczek posiekanego szczypiorku
  • 150 g letniej wody

Drożdże rozkruszyć, dodać do nich maślankę i cukier-wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby zaczęły pracować.
Mąkę połączyć z płatkami, solą i pokruszoną w małe kawałki fetą. Następnie dodać posiekane zioła i wyrośnięte drożdże z maślanką. Na końcu wlać letnią wodę i zagnieść ciasto ( wyrabiać przez około 8 minut).
Pod koniec wyrabiania ciasto będzie nadal lepkie ale takie powinno być (nie podsypywać go mąką).
Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrobić je raz jeszcze i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia (na około 30 minut).
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C przez 40 minut.
Smacznego!




czwartek, 20 listopada 2014

Ciastka bakaliowe


Są idealne dla wszystkich wielbicieli bakalii... 
Duże, kruche ciastka które są wypełnione po brzegi: orzechami, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Pycha...
Przepis pochodzi z książki pt. "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję" wyd. Reader's Digest.



Składniki:
(na około 50 sztuk)
  • 3 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szkl. rodzynków
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Mąkę, cynamon i sól przesiać do dużej miski.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Wbić jajka, miksować jeszcze przez chwilę, dodać sodę rozpuszczoną w wodzie i suche składniki-wymieszać łyżką. Wsypać: orzechy, rodzynki i migdały-całość zagnieść dłońmi.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach ponieważ ciastka się rozlewają i rosną.
Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Gotowe ciastka studzić na kratce.
Smacznego!




wtorek, 18 listopada 2014

Czekoladowe ciasto z buraczkami


Na pewno dla niektórych z Was dodatek buraków ćwikłowych do ciasta może być sporym zaskoczeniem...
Zapewniam jednak, że ich smak nie jest w nim wcale wyczuwalny. Sprawiają za to, że ciasto jest miękkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.



Składniki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości buraki ćwikłowe (ugotowane i obrane z twardej skórki)
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnego kakao
  • 375 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Buraki pokroić na kawałki i zmiksować z olejem na gładki mus.
Jajka ubić, ze szczyptą soli, na puszystą masę, dodać do nich cukier i cukier waniliowy-całość  zmiksować.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
W trzech partiach dodać sypkie składniki do masy jajecznej, za każdym razem krótko miksując (tylko do połączenia składników).
Na samym końcu wlać do ciasta buraczany mus i całość dokładnie zmiksować.
Formę keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i do niej przelać ciasto.
Wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na około 75 minut.
Po 60 minutach pieczenia można ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby zbyt mocno się nie przypiekło.
Stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem, w środku powinno być lekko wilgotne.
Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!




niedziela, 16 listopada 2014

Czarno-białe ciasto Stefania


Na blogu można już znaleźć przepis na tradycyjną wersję tego ciasta, dzisiaj jednak postanowiłam pokazać je Wam w trochę innej odsłonie.


Składniki:


  • około 72 szt. kakaowych herbatników (w zależności od wielkości blaszki)

Masa kakaowa:

  • 1 l mleka 2%
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao

Masa waniliowa:


  • 1 l mleka 2%
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g masła 
  • 1 i 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:


  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • płatki migdałowe (do dekoracji)


Blachę o wymiarach 26x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pierwszą warstwę herbatników.
Przygotować kakaową masę: z litra mleka odlać 1/2 szkl. i rozrobić w nim kakao.
Pozostałe mleko podgrzać z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać mleko z rozrobionym kakao i wsypać kaszkę manną (cały czas mieszając). Gdy masa zgęstnieje gorącą wylać na herbatniki, wyrównać jej powierzchnię i wyłożyć drugą warstwę ciastek.
Przygotować waniliową masę: mleko podgrzać z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wsypać kaszkę i cały czas mieszając poczekać aż zgęstnieje, następnie wylać ją na herbatniki, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę ciastek.
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać, zestawić ją z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać (do uzyskania gładkiej masy). Odstawić na chwilę żeby przestygła i zgęstniała, następnie rozprowadzić ją na cieście. Całość udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego!





czwartek, 13 listopada 2014

Szpinaczki


Szpinaczki to nic innego jak miękkie, drożdżowe bułeczki nadziewane szpinakiem i serem typu feta.
To połączenie smaków które bardzo lubię i które często wykorzystuję:-)
Inspiracja: książka pt "Potrawy z ciasta drożdżowego" BUCHMANN



Składniki:
(na 10 sztuk)

Ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:
  • 30 dag mrożonego szpinaku
  • 10 dag sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki, lekko wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, połączyć z resztą wody, masłem, solą i wyrośniętym rozczynem-dokładnie wyrobić.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość dusić do czasu odparowania nadmiaru wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzić.
Do przestudzonego szpinaku dodać pokrojony w niewielką kostkę ser-wymieszać.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrobić i podzielić na 10 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formować placuszek, nakładać na niego łyżkę farszu, zlepiać brzegi i formować bułkę.
Tak przygotowane szpinaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20 minut.
Smacznego!




piątek, 7 listopada 2014

Drożdżowe ciastka z jabłkami


Te miękkie, drożdżowe ciasteczka nadziewane jabłkami to dla mnie jesienna klasyka do której zawsze chętnie wracam:-)
Przepis ten pochodzi z bloga: Kotlet.tv


Składniki:
(na 25 sztuk)
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szkl. cukru pudru (dodatkowo 2-3 łyżki do posypania gotowych ciastek)
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jabłka
  • cynamon

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki.
Mąkę przesiać i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i suche drożdże-wymieszać.
Następnie dodać masło i całość razem wsiekać, aż składniki się połączą i powstanie kruszonka.
Wbić jajko, wlać śmietanę-wymieszać, a następnie zagnieść gładkie ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości 3 mm i podzielić go na niewielkie kwadraty. Na każdym kwadracie układać cząstkę jabłka i obsypywać ją cynamonem. Zagiąć przeciwległe brzegi ciasta tworząc zgrabne ciasteczko.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 15-20 minut.
Gotowe, przestudzone ciastka posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!


środa, 5 listopada 2014

Penne z kurczakiem, pieczarkami i natką pietruszki


Dziś przepis na makaron który sprawdza się zawsze w sytuacji kiedy brakuje nam czasu...i chęci do gotowania;-)

Składniki:


  • 500 g makaronu penne
  • 30 dag fileta z piersi kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietany 18%
  • 50 g topionego, kremowego serka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
Na 3 łyżkach oleju zrumienić cebulę, dodać kurczaka-przyprawić go wcześniej solą i pierzem-całość krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plastry pieczarki i podsmażyć.
Następnie dodać śmietanę i serek, wszystko dusić do całkowitego rozpuszczenia się serka.
Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, przelać go do makaronu i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem gotowe danie obficie posypać posiekaną, natką pietruszki.
Smacznego!



niedziela, 2 listopada 2014

Szarlotka sypana


To chyba najprostszy na świecie sposób na szarlotkę...(jeżeli ktoś zna prostszy to proszę o przepis;-))
Szarlotka ta jest doskonała dla wszystkich tych którzy z kuchnią, gotowaniem, a tym bardziej z pieczeniem mają niewiele wspólnego:-)
Przepis ten pochodzi z bloga Kotlet.tv





Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej 
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 kg jabłek
  • cynamon
  • cukier puder do posypania gotowego ciasta

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cynamonu).
Jabłka umyć, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Małą kwadratową blaszkę, lub kamionkowe naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać mąką.
Na spód naczynia równomiernie wysypać 1 szkl. suchych składników, na nich rozłożyć cienkie plasterki masła i połowę startych jabłek (jabłka posypać cynamonem). Następnie wyłożyć kolejną szklankę suchych składników, masło i resztę jabłek (obsypanych cynamonem). Na koniec wysypać resztę suchych składników i rozłożyć ostatnie plasterki masła.
Całość piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C.
Wystudzone ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!