poniedziałek, 29 grudnia 2014

Makaronowa sałatka z kurczakiem i ziarnami słonecznika


Objedzona świątecznymi smakołykami szukam pomysłu na lekki ale sycący obiad... 
Idealna będzie sałatka... Z makaronem, kurczakiem i chrupiącymi, podprażonymi ziarnami słonecznika-pyszna, zachęcam do spróbowania.




Składniki:


  • 400 g makaronu penne
  • 400 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć do miski.
Mięso pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podsmażyć je na 2 łyżkach oleju i dodać do makaronu.
Groszek i kukurydzę odcedzić i wrzucić do pozostałych składników.
W małej miseczce wymieszać składniki sosu: majonez, jogurt naturalny, drobno posiekany koperek i szczypiorek, oraz przyprawy sól i pieprz. 
Gotowy sos wlać do pozostałych składników sałatki i całość dokładnie wymieszać. 
Gotową sałatkę posypać podprażonym na suchej patelni słonecznikiem.
Smacznego!



wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik z piernikową nutą


Dzisiaj szybciutko, bo tam w kuchni masa pracy i ciągle coś się piecze, skwierczy i dymi...;-) 
Jednak koniecznie, jeszcze przed Świętami, chciałam podzielić się z Wami tym przepisem na fantastyczny i bardzo aromatyczny sernik na piernikowym cieście.



Składniki:

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szkl. zmielonych pierników
  • 3 łyżki kakao
  • 25 dag margaryny
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika


Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 3 łyżki cukru pudru, do posypania gotowego ciasta

Mąkę przesiać z: kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać zmielone pierniki i posiekaną, zimną margarynę. Całość połączyć, do powstania kruszonki. Dodać do niej żółtka, śmietanę i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.
Po tym czasie jedną część ciasta rozwałkować i wylepić nią blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach 26x38 cm. Tak przygotowany spód do sernika podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Przygotować masę serową: żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, gdy już będą puszyste, partiami (ciągle miksując) dodawać twaróg. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać łyżką. 
Masę wyłożyć na podpieczony spód, a na nią "poskubać" drugą część ciasta. 
Sernik piec przez 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Gotowe, przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Wszystkim Czytelnikom naszego bloga składam serdeczne życzenia: zdrowych, wesołych, pogodnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia!
Edyta i Michał


Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Tarta makowa


Dziś mam dla Was przepis na przepyszną i bardzo świąteczną tartę makową:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
  • 450 g gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • cukier puder (do obsypania upieczonej tarty)

Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę i całość razem wsiekać, tworząc kruszonkę. Dodać jajko, żółtko i wszystko szybko połączyć. 
Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Kawałek ciasta należy odłożyć, żeby później wyciąć z niego ciasteczka w kształcie gwiazdek, do dekoracji tarty. 
Resztę ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Nakłuć je widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia który obciążyć grochem, tak przygotowane ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni C.
W tym czasie przygotować nadzienie tarty: białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodać żółtka. Po chwili ubijania dodać masę makową, bułkę tartą i proszek do pieczenia-krótko zmiksować.
Przygotowane nadzienie makowe wylać na podpieczony spód, z odłożonego ciasta wyciąć małe gwiazdki i ułożyć je na masie makowej. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 45 minut.
Upieczoną i wystudzoną tartę oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

czwartek, 18 grudnia 2014

Kruche rogaliki z makiem


Ja już odliczam dni do Świąt Bożego Narodzenia...:-) I w ramach takiej kulinarnej, przedświątecznej  "rozgrzewki" przygotowałam te maleńkie (takie na jeden kęs;-)) delikatne i maślane rogaliki z kruchego ciasta wypełnione makowym nadzieniem. Zniknęły w oka mgnieniu...;-)
Przepis na kruche ciasto pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej pt. "Moje wypieki i desery".



Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • 250 g gotowej masy makowej
  • kilka łyżek cukru pudru i trochę gorącej wody (na lukier)


Mąkę przesiać z cukrem pudrem przez sitko, dodać masło i całość połączyć aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka, śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać, a następnie szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 2 mm. Z ciasta wycinać niewielkie trójkąty (rogaliki mają być malutkie) i nakładać na nie po łyżeczce masy makowej-zwijać w rogaliki.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 15-20 minut, aż staną się rumiane.
Gdy rogaliki przestygną można posypać je cukrem pudrem lub polukrować (cukier puder roztarty na gładką masę z gorącą wodą).
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Wigilia 2014

niedziela, 14 grudnia 2014

Babka piernikowa


Dziś propozycja dla wszystkich tych którzy zapomnieli nastawić ciasta na świąteczny piernik, lub też za tradycyjnym, ciężkim, typowo piernikowym ciastem nie przepadają.
Puszysta i delikatna babka z dużą ilością korzennych przypraw, bardzo łatwa i szybka do przygotowania, co nie pozostaje bez znaczenia w wirze świątecznych przygotowań;-)



Składniki:
  • 12 dag masła
  • 2 jajka
  • 25 dag cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki kakao
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Polewa: 
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Do dekoracji:
  • kilka małych, lukrowanych pierniczków

Masło roztopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem. Do masy jajecznej stopniowo, na przemian, wlewać mleko i wsypywać mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawami (ciasto będzie bardzo gęste).
Na  końcu wlać roztopiony tłuszcz i dodać powidła. Całość krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem.
Piec 60 minut w temp. 180 stopni C.
Przygotować polewę: śmietankę podgrzać i zdjąć z ognia, dodać do niej połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać aż powstanie gładka, błyszcząca polewa. Odstawić ją do przestudzenia, wtedy zgęstnieje.
Upieczoną, wystudzoną babkę udekorować polewą i pierniczkami.
Smacznego!



Ten przepis bierze udział w akcjach:

Świąteczne słodkości! Korzenne przysmaki Wigilia 2014

czwartek, 11 grudnia 2014

Herbaciane ciasto z bakaliami


Za oknem zimno, ciemno i ponuro...aż nie chce się nosa wystawiać na zewnątrz... 
Bo w domu ciepło, przyjemnie i cudownie pachnie...herbacianym ciastem korzennym z bakaliami przed chwilą wyjętym z piekarnika;-)



Składniki:

  • 25 dag mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, żurawina)
  • 200 ml zimnej, mocnej, czarnej herbaty
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 50 ml oleju

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Do dekoracji:
  • kilka drobno posiekanych orzechów włoskich

Do małej miseczki wsypać bakalie (oprócz orzechów), zalać je zimną herbatą i odstawić na noc, pod przykryciem, do nasiąknięcia. 
Następnego dnia bakalie odsączyć na sitku, herbatę zachować.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas mieszając, stopniowo do jajek dodawać herbatę, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. 
Dodać olej i jeszcze przez chwilę miksować. Na końcu wsypać odsączone bakalie, posiekane orzechy i całość wymieszać za pomocą łyżki.
Tak przygotowane ciasto przelać do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, tortownicy o średnicy 24 cm. 
Ciasto piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (najlepiej stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem). 
Przygotować polewę: w rondelku podgrzać śmietankę, zestawić ją z ognia i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Pozostawić ją na kilka minut żeby przestygła, wtedy zgęstnieje.
Upieczone, wystudzone ciasto udekorować polewą i orzechami.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcji:

Korzenne przysmaki

niedziela, 7 grudnia 2014

Keks bananowy z orzechami włoskimi i krówkami


Udane połączenie krówek i orzechów włoskich w ciasteczkach które pokazywałam Wam ostatnio skłoniło mnie do tego żeby poeksperymentować jeszcze trochę z tymi składnikami i użyć ich raz jeszcze np. w cieście...;-)
 I takim oto sposobem macie przed sobą przepis na przepyszny, bananowy keks z dodatkiem krówek i orzechów włoskich właśnie. 
Jak już wcześniej wspomniałam ciasto jest pyszne, aromatyczne i wilgotne, a przy tym dziecinnie proste w przygotowaniu.




Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukierków krówek
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
Banany obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać do nich: jajka, przestudzone masło, jogurt, cukier i całość dokładnie zmiksować. Do masy przesiać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia-krótko zmiksować. Na końcu wsypać posiekane krówki i 2/3 orzechów-wymieszać łyżką.
Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i posypać je pozostałymi orzechami.
Keks piec około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C. Stopień wypieczenia ciasta sprawdzić patyczkiem.
Smacznego!




czwartek, 4 grudnia 2014

Ciasteczka z krówkami


Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciastka z dodatkiem moich ulubionych cukierków-krówek;-)
Dla mnie smak tych ciasteczek przypomina wierzchnią warstwę ciasta orzechowiec (jeśli ktoś go nie zna to przepis znajdzie tutaj;-)) bo tak samo jak ona, są: chrupiące, orzechowe i bardzo karmelowe (za sprawą dodatku krówek oczywiście:-))

Składniki:

(na około 30 sztuk)
  • 18 dag miękkiego masła
  • 15 dag brązowego cukru
  • 2 żółtka
  • 10 dag miękkich cukierków krówek
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 5 dag orzechów włoskich (drobno posiekanych)



Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę miksować. 
Krówki drobno pokroić (będzie to łatwiejsze jeśli przed krojeniem włożymy je na około 30 minut do lodówki). 
Mąkę wymieszać z sodą i orzechami. Następnie do kremu maślanego dodać sypkie składniki i krówki. Całość szybko wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi.
Podzielić je na 2 równe części z których utoczyć wałeczki. Wałeczki z ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić je w plasterki o grubości około 1 cm.
Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Piec je 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C, aż ich brzegi się zarumienią.
Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
Smacznego!



poniedziałek, 1 grudnia 2014

Sernik z powidłami i kakaowym ciastem


O tym, że połączenie masy serowej z powidłami doskonale się sprawdza przekonałam Was już chyba tym przepisem:-) 
Dziś mam dla Was podobną kombinację smaków, jednak wzbogaciłam ją jeszcze dodatkiem czekoladowego, kruchego ciasta, które sprawia, że całość nie jest przesłodzona. 
Sernik jest w dużej podzielnej formie, dzięki czemu idealnie się sprawdzi podczas rodzinnego spotkania przy kawie...



Składniki:

Spód:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g margaryny

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 6 jajek
  • 250 g margaryny
  • 2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowe:
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 5-6 łyżek powideł śliwkowych


Przygotować ciasto na spód: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimną, margarynę i wszystko razem wysiekać, do powstania kruszonki. Następnie dodać cukier, żółtka i 1 lub 2 łyżki wody (w zależności od tego jak mocno ciasto się będzie kleić). Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je i wyłożyć nim, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, blaszkę o wymiarach 26x38 cm. 
Tak przygotowany spód ponakłuwać widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając do niej żółtka, a następnie ser. Wsypać proszek budyniowy, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i wlać sok-całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać ją w masę serową.
Masę wylać na podpieczony spód.
Przygotować ciasto czekoladowe: margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia-szybko zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, który pokroić w paski o szerokości 1-1,5 cm. Następnie ułożyć je w formie kratki na masie serowej.
Powidła przełożyć do szprycy i wycisnąć ich podłużne paski pomiędzy czekoladowym ciastem.
Całość piec 70 minut w temp. 200 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!