wtorek, 27 stycznia 2015

Ciastka marcepanowe


Dziś coś dla wielbicieli marcepanu... Słodkie, intensywne w smaku, kruche ciasteczka... Doskonałe:-)
Przepis pochodzi z książki pt. "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



Składniki:
(na 40 sztuk)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 130 g masy marcepanowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. Dodać do nich wszystkie pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. 
Odrywać kawałki ciasta i formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać je dłonią. Na każdym ciastku wyciskać widelcem wzorek kratki.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 12-15 minut (aż ciasteczka się przyrumienią). Studzić na kratce.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają;) Marcepan bardzo lubię i w ogóle lubię taką kruchą strukturę ciastek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli coś dla mnie :) Idealne ciasteczka do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze ciastka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. marcepan darzę wielką miłością, więc pewnie i takie ciasteczka by mnie posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń