środa, 21 stycznia 2015

Paluchy serowe z ciasta francuskiego


Takie paluchy serowe to doskonała przekąska na karnawałową imprezę. 
Przygotujecie je bardzo szybko, nawet wtedy gdy goście już w progu;-)



Składniki:
(na 20 sztuk)
  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (275 g każdy)
  • 4-5 łyżek parmezanu, startego na tarce o małych oczkach 
  • 1 łyżeczka słodkiej, sproszkowanej papryki
  • 1 jajko (do posmarowania ciasta)

Rozłożyć jeden arkusz gotowego ciasta francuskiego i posmarować go rozbełtanym jajkiem.
Na cieście równomiernie rozsypać ser i słodką paprykę. Całość przykryć drugom arkuszem ciasta-przydusić, żeby się wszystko ze sobą skleiło.
Tak przygotowane ciasto pokroić w 20 równych pasków o szerokości około 1 cm. Każdy pasek chwycić z dwóch stron i skręcić w przeciwnych kierunkach.
Paluchy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować resztą jajka.
Piec 20 minut w temp. 220 stopni C.
Smacznego!
Paluchy doskonale smakują z dodatkiem sosów np. czosnkowego, jogurtowego...
Ja swoje podałam z sosami marki laWilliam, na temat których więcej informacji znajdziecie tu i tu.



8 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna szybka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja, szczególnie dla niezapowiedzianych gości :) chwila i gotowe :)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie : http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Goście przepadają za tą przekąską, sprawdzone wielokrotnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ser! Duuużo sera ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne paluchy, do chrupania :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. na imprezę albo wieczór przed telewizorem jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. z filmem smakują wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń