wtorek, 6 stycznia 2015

Pizza na cienkim cieście z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą, oraz belgijskie sosy laWilliam


Jakiś czas temu dostałam do wypróbowania kilka rodzajów sosów, belgijskiej marki laWilliam
Okres karnawału to doskonały czas żeby je wykorzystać, bo właśnie teraz najczęściej robimy różnego rodzaju przekąski i małe dania "na jeden kęs" do których wszelkiego rodzaju sosy i dipy pasują idealnie.
Sosy marki la William  produkowane są z naturalnych, świeżych składników i są dostępne w piętnastu różnych odmianach. Tak więc każdy znajdzie coś dla siebie;-)
Wielbiciele tradycji rozsmakują się w łagodnych, majonezowych  sosach np. deliktnym Cocktail, ziołowym Tartare; natomiast poszukiwacze nowych smaków i wielbiciele egzotyki zachwycą się owocowym sosem Brasil, pieprzowym Pepper, czy pikantnym Curry. 
Pełen asortyment tych sosów znajdziecie na stronie www.lawilliam.pl


Ja swoją przygodę w kuchni z sosami laWillim rozpoczęłam od przygotowania pizzy na cienkim cieście, z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą. 
Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego który zwykle robię sama, użyłam gotowego, pikantnego, paprykowego sosu Tzigana, dzięki któremu gotowa pizza była bardzo ostra, ale dodatek słodkich suszonych pomidorów i łagodnego sera mozzarella sprawił, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą komponowały.



Składniki:

Ciasto:

(na 2 pizze średniej wielkości)
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy (może być ta z suszonych pomidorów)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli


Dodatki:
  • 500 g mięsa z piersi kurczaka (+olej do smażenia , sól, pieprz, słodka czerwona papryka i zioła prowansalskie)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 6 łyżek sosu Tzigana (lub innego sosu pomidorowego)

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać, dodać do niej rozpuszczone drożdże, oliwę i sól. Całość dokładnie wyrobić, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz.
Przygotować dodatki: mięso pokroić, przyprawić i usmażyć na złoty kolor. Cebulę, paprykę i suszone pomidory pokroić. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uderzyć w nie pięścią i podzielić na 2 części z których uformować spody pizzy.
Na każdy ze spodów wyłożyć po 3 łyżki sosu i po połowie każdego ze składników.
Dużą blachę posmarować olejem i na niej ułożyć gotowe pizze. 
Pizze piec przez 15-20 minut w temp. 250 stopni C.
Pizza doskonale smakuje z sosami laWilliam: Pitta, Tartare lub Yoghurt (albo też z samodzielnie przygotowanym, najpopularniejszym sosem czosnkowym:-))
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na pizze....popatrzyłam tylko na zdjęcie i przepadłam...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też już "chodziła" od dłuższego czasu:-)

      Usuń
  2. Pizza to jedyny wypiek drożdżowy, który muszę jeszcze opanować :) Niby taki prosty a zawsze coś popsuję... A to za dużo dodatków, to znowu za cienkie ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie. Ja zazwyczaj rozpędzę się i dodam za dużo dodatków. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. totalnie obłędna jest ta pizza!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie domowe wyroby są najlepszym sposobem na pizze ! Mniam

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędna pizza, głodna się zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń