niedziela, 25 stycznia 2015

Sernik dyniowy


Wiem, że to nie sezon na dyniowe wypieki, ale ja dzięki temu, że każdej jesieni mrożę jej spore ilości mogę typowo jesienne ciasto z dodatkiem dyni upiec o każdej porze roku.
Wierze, że tak robi wielu z Was więc ten przepis na pewno się komuś przyda (nawet zimą;-))
Sernik z dodatkiem dyniowego puree piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że udał się znakomicie.
Kakaowy, ciasteczkowy spód, aksamitna masa serowa w pięknym kolorze i ten wspaniały, waniliowy aromat... Myślę, że przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom:-)



Składniki:

Spód:
  • 200 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego, półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 300 g puree z dyni
  • 200 g cukru
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 budyń waniliowy

Dodatkowo:
  • 50 g mlecznej, posiekanej czekolady


Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć. Do ciastek wlać masło, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24x24 cm i dokładnie ugnieść. Tak przygotowany spód odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ser przełożyć do miski, dodać do niego mleko i utarte jajka-zmiksować. Następnie dodać olejek i puree z dyni. Na końcu wsypać proszek budyniowy i całość szybko zmiksować. 
Tak przygotowaną masę przełożyć na schłodzony spód i wyrównać jej powierzchnię. 
Ciasto piec 15 minut w temp. 175 stopni C, a następnie 60 minut w temp. 160 stopni C.
Upieczone ciasto ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie zostawić je w chłodnym miejscu na całą noc.
Udekorować posiekaną czekoladą.
Smacznego!
Jeśli w trakcie pieczenia wierzch sernika zacznie się zbyt mocno przypiekać można go przykryć folią aluminiową.



10 komentarzy:

  1. Sernik pierwsza klasa !! A dzis zastanawialam sie co zrobic z moja dynia...

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik przecudny! lubię serniki z mlekiem słodzonym, są delikatniejsze w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi sie jeszcze jedna dynia ostała!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Za dynią nie przepadam, ale chętnie bym wypróbowała tego wypieku...

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dyniowe serniki, a ten wygląda po prostu znakomicie!
    Nie wyobrażam sobie nie zamrozić chociaż odrobiny musu z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mrożę tylko "odrobinę", a później mam pół zamrażarki;-)

      Usuń
  7. Piękny ten sernik :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń