środa, 4 lutego 2015

Ciasto "Lion"


Bardzo efektowne i  proste do przygotowania (choć wygląda jakby było zupełnie inaczej;-)), ciasto bez pieczenia Lion. Jest pyszne i bardzo słodkie, a w smaku faktycznie przypomina popularny batonik. 
W mojej rodzinie zasmakowało wszystkim bez wyjątku. Idealne dla małych i dużych łasuchów:-)Przepis ten pochodzi z bloga: Słodkie fantazje.



Składniki:

Krem kajmakowy z batonikami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masy kajmakowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 batoniki Lion
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szkl. wody)

Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru

Wierzch:
  • 100 g mlecznej czekolady startej na tarce o małych oczkach

Dodatkowo:
  • 450 g herbatników
  • 400 g masy kajmakowej

Spód blaszki o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Na niej rozsmarować masę kajmakową (odłożyć 2 łyżki masy do kremu). 
Na kajmak wyłożyć drugą warstwę herbatników.
Przygotować krem kajmakowy: serek mascarpone przełożyć do miski, dodać kremówkę i ubić razem na szybkich obrotach sztywną, gładką masę. Dodać kajmak i cukier puder-wymieszać. Wlać rozpuszczoną przestudzoną żelatynę i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę batoniki-całość wymieszać łyżką i wyłożyć na herbatniki. 
Masę wyrównać i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek.
Przygotować masę śmietankową: śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. 
Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierzch i całość posypać startą czekoladą. 
Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Pychotka! :)
    Ciasto musi być fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawie sie zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo pysznie:) Zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna rozpusta, wygląda wspaniale :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm takie pyszności! To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń