niedziela, 22 lutego 2015

Cygańskie ciasto z makiem


To ciasto upiekłam z potrzeby wykorzystania zalegających w szafce, poświątecznych zapasów maku i skórki pomarańczowej (wiadomo, w kuchni nic się nie powinno zmarnować).
Proste, ucierane ciasto, miękkie i wilgotne, pięknie pachnące wanilią. Oblane czekoladą i obsypane skórką pomarańczową-pyszne... 
Następnym razem gdy będę piekła ciasto cygańskie przełożę je dodatkowo powidłami śliwkowymi-będą pasowały do niego idealnie:-)



Składniki:


  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 1 i 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl. suchego maku
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 olejek waniliowy

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania ciasta)

Margarynę przełożyć do miski i utrzeć ją z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. 
Następnie kolejno, cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku (białka odłożyć, będą dodawane na końcu).
Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać je do masy na przemian z mlekiem (w 3 porcjach) cały czas mieszając.
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, a następnie wraz z makiem dodawać porcjami do masy (całość mieszając łyżką).
Blachę o wymiarach 20x30 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przelać do niej ciasto i wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 40-45 minut.
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Następnie dodać do niej połamaną w kostki czekoladę, zamieszać i zostawić w spokoju na około 5 minut. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gdy przestygnie posmarować nią upieczone ciasto. 
Ciasto posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Superowe ciasto. Pieknie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się doskonale:) Skubnęłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję! Wygląda tak genialnie, że muszę je zrobić!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń