środa, 25 lutego 2015

Kolorowa babka na białkach



Taka babka to doskonały sposób na wykorzystanie, białek pozostałych od innych wypieków...



Składniki:


  • 7 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kisiel poziomkowy
  • 1/2 szkl. maku


Dodatkowo:
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do białek, delikatnie mieszając (na najniższych obrotach miksera). Następnie wlać olej i wodę.
Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej mak a do czwartej kisiel. 
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, w dowolnej kolejności wlewać do niej ciasto. 
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!


9 komentarzy:

  1. ładna i już w zasadzie można powiedzieć-Wielkanocna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł na wykorzystanie białek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczna babka :) W sam raz na Wielkanoc.
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. cudeńko. wygląda naprawdę smakowicie : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudowna baba, taka kolorowa. Świetny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowna baba, taka kolorowa. Świetny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjna! Idealnie wyrosła :)

    OdpowiedzUsuń