niedziela, 1 lutego 2015

Lasagne ze szpinakiem


Klasyczną lasagne z sosem beszamelowym i mięsno-pomidorowym bardo lubię i z pełnym przekonaniem mogę ją wymienić w gronie moich ulubionych dań (przepis na tą którą robię najczęściej znajdziecie tutaj). 
Jednak od dłuższego czasu kusiło mnie znacznie delikatniejsze połączenie smaków, a mianowicie farsz do lasagne z sera ricotta połączonego ze szpinakiem...
Wyszło pysznie, łagodny i delikatny, dobrze doprawiony sos szpinakowy skradł moje serce i kubki
smakowe...:-)
Jest to danie które wielbiciele klasycznej lasagne koniecznie muszą wypróbować.
 Ja na pewno taką "zieloną" lasagne przygotuje jeszcze nie raz;-)



Składniki:



Sos pomidorowy:
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów bez skorki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia
  • 2 łyżki oleju

Sos szpinakowy:
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 400 g sera ricotta
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dodatkowo: 
  • 12 płatów makaronowych do lasagne
  • 30 g startego parmezanu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • suszona bazylia

Przygotować sos pomidorowy: na oleju podsmażyć cebulę, gdy będzie szklista dodać krojone pomidory z puszki i smażyć przez chwilę, aż stracą część wody. Następnie dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Gdy sos trochę zgęstnieje doprawić go do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
Przygotować sos szpinakowy: szpinak rozmrozić. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, gdy będzie szklista dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do czasu aż papryka zmięknie. 
W osobnym naczyniu należy roztrzepać jajka, dodać do nich: odciśnięty szpinak, ricottę, parmezan, startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, wymieszać i połączyć z wcześniej podsmażonymi warzywami. 
Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować trochę sosu pomidorowego i ułożyć na nim 3 płaty makaronu, na nim 1/3 sosu szpinakowego i 1/4 sosu pomidorowego i tak jeszcze 2 razy. 
Na ostatniej (czwartej) warstwie makaronu należy rozsmarować resztę sosu pomidorowego, posypać go startym parmezanem. Całość udekorować pomidorkami koktajlowymi i suszoną bazylią.
Tak przygotowaną lasagne piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Bogata wersja :) Przepadam za szpinakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wersja lasagne to coś co uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda, taka na bogato :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. też taką bardzo lubię, w ogóle lasagna jest u mnie zawsze na tak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taką lasagne mogłabym jeść (prawie) codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam lasagne, a w takiej wersji to poezja smaku.

    OdpowiedzUsuń