niedziela, 15 lutego 2015

Owsiane batoniki z bakaliami


Lubicie batony owsiane? Ja bardzo!:-) Jednak często zdarza się tak, że te kupione w sklepie mają w sobie dużo konserwantów i cukrów prostych, a mało płatków owsianych i bakalii... Niestety...
Dlatego ja postanowiłam sama takie batoniki przygotować. 
Przepis idealny znalazłam na blogu Moje wypieki. Batoniki wyszły przepyszne i bardzo sycące, idealne na szybką przekąskę lub drugie śniadanie w szkole albo w pracy.



Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g nasion (mieszanki dyni i słonecznika)
  • 125 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 puszka (390 g) zagęszczonego mleka słodzonego

Mleko lekko podgrzać w garnuszku.
W miseczce wymieszać wszystkie suche składniki batonów, dodać mleko i całość bardzo dokładnie wymieszać.
Formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na nią wysypać wymieszane składniki i równomiernie je rozprowadzić (nie wciskać ich w blaszkę, bo batony będą za twarde). 
Piec około 1 godziny w temp. 130 stopni C.
Krótko po wyjęciu z piekarnika (po około 15 minutach) masę pokroić na 12 batonów. 
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam owsiane! Szczególnie jak są domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować ! Wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę sprawdzić ten przepis! Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsze i najzdrowsze, mniam! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń