środa, 25 marca 2015

Chałka dyniowa




Po doskonałej chałce drożdżowej z kruszonką którą piekłam ostatnio, nabrałam ochoty na więcej tego typu wypieków i  dziś przyszła kolej na chałkę z dodatkiem puree z dyni (bo czego jak czego ale mrożonej dyni u mnie dostatek;-)) Taka chałka jest pyszna, mięciutka i ma piękny, żółty kolor...



Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży (+1 łyżeczka cukru, 2 łyżki letniego mleka)
  • 400 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 200 g puree z dyni
  • 80 g letniego mleka

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu

Drożdże rozkruszyć do miski, dodać łyżeczkę cukru i mleko-rozmieszać i zostawić do czasu aż drożdże "ruszą". Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać jajko, roztopione masło, wyrośnięte drożdże, puree i ciepłe mleko. Całość wymieszać, a następnie wyrabiać przez około 10 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 części z których utoczyć wałeczki równej długości. Zlepić ich końce i zapleść warkocz.
Tak przygotowaną chałkę włożyć do małej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryć ją ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 
Po tym czasie posmarować chałkę rozbełtanym jajkiem i obsypać sezamem.
Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Śliczna ta chałka i piękny kolor :) Takiej dyniowej nigdy nie jadłam :(
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jeny jaka śliczna! dodatek dyni jest zachwycający!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wyrośnięta i w ładnym kolorze!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł na smaczną chałkę :) chętnie zjem kawałek :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń