sobota, 14 marca 2015

Chałka


Miękka, puszysta i pachnąca... z masłem lub powidłami idealna na niedzielne śniadanie:-)



Składniki:
(na 2 sztuki)

  • 550 g mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego, przestudzonego masła
  • 1/2 szkl. letniej wody
  • 5 łyżek cukru

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki miękkiego masła

Dodatkowo:
  • 1 jajko


Drożdże rozkruszyć, dodać do nich cukier i mleko-zostawić w ciepłym miejscu, na 15 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i dodać do niej: rozczyn, masło, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 części.
Jedną z nich podzielić na 3 równe części i utoczyć z nich wałeczki takiej samej długości. 
Ich końce skleić i zapleść warkocz. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane chałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie chałki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. mniam, marzy nam się taka domowa chałka posmarowana masłem :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Aż poczułam jej zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prześliczne chałki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń