poniedziałek, 2 marca 2015

Ciastka z białą czekoladą i żurawiną


Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kruche ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną autorstwa Nigelli Lawson (dodam tylko, że przepis jest po moich małych modyfikacjach;-))
Naprawdę warto je wypróbować:-)



Składniki:
(na około 30 sztuk)

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 75 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 125 g miękkiego masła
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 g cukru białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 50 g grubo posiekanych orzechów (ja użyłam włoskich)
  • 100 g białej czekolady

Masło utrzeć z dodatkiem cukru brązowego i białego na gładki krem, następnie cały czas mieszając wbić jajko i wlać olejek waniliowy.
Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Sypkie składniki dodać do masy maślano-jajecznej i krótko zmiksować.
Następnie dodać: płatki owsiane, żurawinę, orzechy i posiekaną czekoladę-całość wymieszać łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść małe porcje ciasta (wielkości orzecha włoskiego) i delikatnie je spłaszczać. Tak przygotowane ciastka piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni C.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Najlepsze są takie ciastka <3
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam połączenie żurawiny i białej czekolady! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe ciasteczka.. pychotka.. przepis rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ależ pyszności :)

    OdpowiedzUsuń