wtorek, 31 marca 2015

Cytrynowa babka z wiśniami


Jeśli ktoś z Was nie ma jeszcze pomysłu jaką babkę na tegoroczne Święta Wielkanocne upiec dziś służę przepisem:-) Na doskonałą, cytrynową babę z wiśniami, oblaną polewą z mlecznej czekolady. Przepyszną! Naprawdę warto ją upiec z okazji zbliżających się Świąt...lub też zupełnie bez okazji...:-)




Składniki:


  • 560 g mąki pszennej (+2 łyżki do obtoczenia wiśni)
  • 150 g masła 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 cytryna
  • 300 g cukru
Dodatkowo:

  • 1 szkl. wiśni z kompotu
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g masła

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Mleko zagotować z cukrami waniliowymi i przestudzić.
Wiśnie odsączyć.
Cytrynę spażyć i otrzeć z niej skórkę.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. 
Wciąż ucierając wbijać po jednym jajku. Następnie na przemian (w kilku partiach) dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko z cukrem waniliowym-całość dokładnie utrzeć.
Wiśnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Tak przygotowane ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy z kominem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni C i piec około 75 minut (do "suchego patyczka").
Przygotować polewę: masło rozpuścić i zestawić z ognia, dodać do niego posiekaną czekoladę i pozostawić na 2-3 minuty. Po tym czasie całość dokładnie wymieszać.
Przestudzoną polewą udekorować babkę.
Smacznego!


Ten przepis bierze udział w akcjach:
Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

5 komentarzy:

  1. Mniam, chętnie bym taką zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała babka! Zjadłabym takiej :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm .... z wisienkami musi być pyszna :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękna babeczka! super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała jest ta babeczka! :)
    Znakomity pomysł! *.*

    OdpowiedzUsuń