środa, 11 marca 2015

Cytrynowa strucla z twarogiem i kruszonką


Świeża, cytrynowa i bardzo wiosenna drożdżowa strucla z twarogiem i kruszonką-przepyszna!
Przepis na nią pochodzi z książki: "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.



Składniki:
(na 2 strucle)

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1/2 szkl. maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Nadzienie:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g masła w temp. pokojowej
  • skórka otarta z 2 cytryn

Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru z wanilią
  • 60 g roztopionego masła

Dodatkowo:
  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania strucli


Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić. Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać ciasto do czasu aż będzie gładkie i elastyczne, uformować z niego kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 90 minut.
Nadzienie: wszystkie składniki nadzienia włożyć do miski, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 2 części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25x35 cm. Na jeden prostokąt ciasta wyłożyć połowę nadzienia (na środku, wzdłuż dłuższego boku). Ciasto zwinąć w roladę, składając na 3 części (dolną część ciasta należy przykryć częścią wysmarowaną nadzieniem, a następnie złożyć jeszcze raz, zwijając jak roladę, boki należy podłożyć pod spód). Z drugą porcją ciasta i nadzienia należy postąpić tak samo.
Gotowe strucle ułożyć na dużej, piekarnikowej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć je mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
Pomiędzy strucle należy włożyć zwinięty w rolkę papier do pieczenia (żeby się nie zetknęły podczas pieczenia).
Przed pieczeniem należy strucle nożem naciąć wzdłuż, prawie do samej blachy (nie rozcinając brzegów), posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki kruszonki należy wymieszać i rozetrzeć między palcami).
Strucle piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C przez 30 minut.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. wygląda autentycznie bosko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna strucla! :)
    Musiała smakować fantastycznie, bo zachęca bardzo! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystkie cytrynowe wypieki, ta strucla wyszła ci doskonała :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń