piątek, 27 marca 2015

Drożdżówki z makiem


Moja kuchnia ostatnio przypomina domową piekarnię... 
Po chałce z kruszonką i chałce dyniowej przyszła pora na drożdżówki z masą makową:-)
Miękkie, pachnące i pełne makowego nadzienia... Pyszne... i o niebo lepsze od tych ze sklepu:-)




Składniki:
(na 9 sztuk)
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • 400 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko

Lukier:
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Mleko podgrzać i dodać do niego rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki-wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać, dodać do niej wyrośnięte drożdże, resztę cukru i jajko-wymieszać.
 Na końcu wlać masło i dobrze wyrobić. 
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt. Na nim rozsmarować masę makową i zwinąć w roladę, od dłuższego boku. Następnie podzielić ją na 9 równych kawałków, a każdy z nich docisnąć poziomo trzonkiem drewnianej łyżki. 
Kawałki ciasta przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia, dużą blachą piekarnikową i posmarować rozbełtanym jajkiem.
 Drożdżówki piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować (cukier puder roztarty z gorącą wodą).
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Cudowne drożdżówki ci wyszły :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Z makiem to jedne z moich ulubionych! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda nie przepadam za makiem, to skubnęłabym taką z tej Twojej patery!

    OdpowiedzUsuń