czwartek, 16 kwietnia 2015

Jogurtowa babka czekoladowa

 

Jeśli nawet po minionych Świętach Wielkanocnych znudziły Wam się babki, to ten przepis jest naprawdę wart wypróbowania...;-) Gorąco polecam:-)
Przepis pochodzi z bloga: Moje wypieki.




Składniki:
  • 125 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. jogurtu greckiego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. kakao

Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%

Składniki sypkie przesiać.
Masło utrzeć z cukrem. Wbić kolejno jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając.
Następnie dodawać składniki sypkie na przemian z jogurtem greckim i miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać, do wysmarowanej masłem i wysypanej mąk,ą formy z kominem. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni C i piec 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już w środku upieczone).
Przygotować polewę: śmietankę mocno podgrzać i zestawić z ognia. Dodać do niej pokrojoną czekoladę i odstawić na 3 minuty, następnie całość dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Upieczoną babkę udekorować przestudzoną polewą czekoladową.
Smacznego!



9 komentarzy:

  1. Lubię baby jogurtowe, piękna ci wyszła :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też planowana babka na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam ciasta jogurtowego czas nadgonic, bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie :) Bardzo lubię wypieki z dodatkiem jogurtu/maślanki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi się babki chyba nigdy nie znudzą, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie teraz najlepiej smakują baby, kiedy nie ma swiatecznego nadmiaru rozmaitosci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię takie czekoladowe wypieki:) świetna szata graficzna:)

    OdpowiedzUsuń