wtorek, 28 kwietnia 2015

Kremowy torcik serowy z wiśniami


Pyszny, bardzo efektowny i wcale nie taki trudny do przygotowania;-) torcik serwy z wiśniami-zapraszam po przepis:-)



Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 75 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik kompotu z wiśni (około 700 ml)
  • 1 galaretka wiśniowa
Masa serowa:
  • 250 g śmietany kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 75 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
Do dekoracji:
  • 2 łyżki podprażonych, na suchej patelni, płatków migdałowych
  • 2 łyżki posiekanej, gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić z 3 łyżkami zimnej wody, stopniowo wsypując cukier.
Kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia-wsypać do masy jajecznej i całość delikatnie wymieszać łyżką. 
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni C.
Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy i wydrążyć środek ciasta (wydrążone ciasto zachować) zostawiając przy brzegach około 1 cm wolnego miejsca.
Wiśnie odsączyć. Na uzyskanym soku (powinna być go 1 szklanka) ugotować galaretkę, dodać do niej wiśnie i przestudzić. Gdy galaretka zacznie tężeć przelać ją na ciasto.
Przygotować masę serową: gorzką czekoladę drobno posiekać. Wydrążone ciasto pokruszyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać kremówkę. Żelatynę wymieszać z mlekiem i przelać do masy serowej-całość dokładnie  połączyć. Na końcu wsypać pokruszone ciasto i czekoladę.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z galaretką (formując kopiec). 
Ciasto udekorować podprażonymi płatkami migdałowymi i czekoladą.
Torcik schłodzić w lodówce (około 2 godz.).
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda ten torcik! Zapisuję przepis, na pewno wykorzystam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pysznie wygląda:) Zjadłabym kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń