wtorek, 12 maja 2015

Batonik a'la Bounty


Dla wszystkich wielbicieli kokosu... Rajski batonik o niebo lepszy od wersji dostępnej w sklepie...;-)
Przepis pochodzi z tego bloga.


 

Składniki:
(na 12 sztuk)

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g mleka w proszku
  • 100 ml słodzonego mleka skondensowego
  • 100 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 200 g mlecznej czekolady

Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
W rondelku podgrzać mleko skondensowane z masłem (całość podgrzewać do czasu rozpuszczenia się masła). 
Gorącą masę wlać do naczynia z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
Masę schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Płaską, niewielką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na niej układać uformowane, ze schłodzonej masy kokosowej, batoniki.
Batoniki schłodzić przez około 2 godziny w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblewać nią batoniki, a następnie ponownie włożyć je (na 30 minut) do lodówki.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Taki domowy batonik - rewelacja! :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego batonika! A domowy musi być idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie zjem takiego batonika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega!! Na pewno domowa wersja jest jeszcze lepsza od kupnej :)

    OdpowiedzUsuń