sobota, 30 maja 2015

Drożdżówki z budyniem i musem rabarbarowym



Puszyste ciasto drożdżowe, słodki budyń, kwaśny mus rabarbarowy...
To wszystko pokryte chrupiącą kruszonką... 
Sami przyznajcie, trudno się oprzeć:-)

Składniki:
(na 9 sztuk)

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Budyń:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
  • 300 ml mleka
Mus rabarbarowy:
  • 400 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w kawałki)
  • 100 g cukru
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 6 łyżek cukru
  • 60 g roztopionego masła
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wszystkie sypkie składni ciasta wsypać do miski.
Jajko rozbełtać z mlekiem i wlać do suchych składników. Całość wymieszać łyżką, a następnie wyrobić dłońmi, pod koniec wyrabiania wlać tłuszcz. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Przygotować mus: rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na chwilę (aż puści sok) przełożyć na głęboką patelnię i dusić do czasu aż rabarbar się rozpadnie, sok odparuje i powstanie gładki mus-przestudzić.
W 1/2 szkl, mleka rozprowadzić proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotować, dodać rozrobiony budyń, zmniejszyć ogień i gotować (cały czas mieszając) do czasu aż budyń zgęstnieje. 
Budyń przelać do miseczki, którą przykryć folią spożywczą-odstawić do wystudzenia.
Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski, wlać roztopione masło i całość wyrobić, do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 9 części, uformować z nich okrągłe bułeczki które układać (w sporych odległościach) na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
Przykryć je ściereczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobić w bułeczkach zagłębienia, do których nakładać po 1 łyżce budyniu i po 1 łyżce musu rabarbarowego. 
Tak przygotowane drożdżówki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i obficie posypać kruszonką.
Piec 25 minut w temp. 190 stopni C. Upieczone drożdżówki wystudzić na kratce.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie drożdżóweczki :) a do tego ta kruszonka.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio bardzo podobne, u mnie przebój sezonu😄

    OdpowiedzUsuń