sobota, 16 maja 2015

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem


To ciasto, to pozycja obowiązkowa w sezonie rabarbarowym:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
Budyń:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
Owoce:
  • 500 g rabarbaru (obranego i pokrojonego w małe kawałki)


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i masło-całość wsiekać aż powstanie "kruszonka".
Następnie dodać jajko, żółtka i śmietanę, wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
 Podzielić je na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 ciasta. 
Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Większą część ciasta rozwałkować  i wylepić nią, wyłożoną papierem do pieczenia, blachę o wymiarach 25x35 cm. 
Ciasto podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C. 
Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar.
Podgrzać 2 i 1/2 szkl. mleka, w pozostałym rozrobić budyń z cukrem wlać do wrzącego mleka i zagotować. Gorący budyń wylać na rabarbar.
Na budyń zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) schłodzone ciasto.
Całość piec 45 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Piękne kruche, też robiłam w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta z rabarbarem z dodatkiem budyniu jest smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite, takie wiosenne :)

    OdpowiedzUsuń