sobota, 2 maja 2015

Ucierane ciasto z rabarbarem na mleku skondensowanym


Majówka to zawsze dla mnie otwarcie rabarbarowego sezonu:-) 
Tym razem rozpoczęłam go przepysznym, karmelowo-maślanym w smaku, ciastem ucieranym z rabarbarem właśnie:-) Pycha!



Składniki:
  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka skondensowanego słodzonego
  • 200 g masła
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ubijając dodawać po jednym jajku, następnie wlać mleko. Gdy masa będzie jednolita dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. 
Na cieście ułożyć obrany i pokrojony rabarbar. 
Piec około 60 minut w temp. 180 stopni C.
Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ucierane ciasta z owocami :) Piękne ci wyszło!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. sezon rabarbarowy pora zacząć!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! :)
    Z pewnością smakuje świetnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z tym mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No świetne ciacho po prostu :)) muszę chyba kupić rabarbar i coś z nim zrobić, bo jeść lubię, a nigdy sama z nim nic nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń