wtorek, 16 czerwca 2015

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami


Żeby płynnie przejść z sezonu rabarbarowego w truskawkowy upiekłam takie oto ciasto drożdżowe z dodatkiem rabarbaru i truskawek właśnie... 
Ciasto jest przepyszne i znikło w mgnieniu oka:-)
Przepis pochodzi od Mistrza Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla.
Polecam:-)



Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g drożdży
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 180 g mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:
  • 800 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g obranych ze skórki i posiekanych migdałów (w oryginalnym przepisie użyto płatków migdałowych)

Mąkę przesiać przez sitko do miski.
Mleko podgrzać. W środku mąki zrobić dołeczek, wlać do niego mleko, dodać pokruszone drożdże i wsypać połowę cukru-delikatnie zamieszać (tylko w środkowej części miski, mąka z brzegów ma pozostać sucha). Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (około 10 minut). 
Masło roztopić i przestudzić, dodać je do wyrośniętego rozczynu wraz z: resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić.
Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (około 1,5 godz.).
Wyrośnięte ciasto należy ponownie wyrobić i wyłożyć nim (wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą blaszkę) o wymiarach 35x45 cm. 
Ciasto nakłuć widelcem i rozłożyć na nim owoce (umyty, obrany ze skórki i pokrojony rabarbar, oraz truskawki).
Przygotować kruszonkę: sypkie składniki wrzucić do miski, dodać masło i całość wymieszać aż powstanie kruszonka.
Owoce posypać kruszonką i posiekanymi migdałami. 
Tak przygotowane ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Po tym czasie wstawić placek do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni C na 30-40 minut.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Na taki placek chętnie się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby mi ktoś teraz takie ciasto podsunął pod nos hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe ciasto to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje! Uwielbiam drożdżówki!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak ja dawno nie jadałam takiej domowej drożdżóweczki! Porywam kawałek do kawki ;)

    OdpowiedzUsuń