sobota, 27 czerwca 2015

Rogaliki z ziemniaków


Dziś zapraszam Was na rogaliki które są przygotowane z ciasta które zawiera dodatek ziemniaków... Takie rogaliki są miękkie, puszyste i dłużej zachowują świeżość. 
Ciasto przypomina w smaku ciasto chlebowe, nie zawiera cukru, cała słodycz rogali pochodzi od powideł którymi są nadziane i od cukru pudru którym możecie je oprószyć (ale nie jest to konieczne).


Składniki:
(na około 35 sztuk)

Ciasto:
  • 300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 300 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania rogali

Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodać: przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, margarynę i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto.
Gotowe ciasto podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować na kształt koła z którego wykrawać
niewielkie trójkąty.
Na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę powideł i zwinąć go w rogalik, tak postąpić z całym ciastem.
Rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej i piec około 20 minut w temp. 180 stopni C (do zrumienienia).
Upieczone, przestudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo smacznie; chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne rogaliki :) Z ziemniaków jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś takie rogaliki, były przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, nie robiłam nigdy ciasta na rogale z ziemniaków :) Wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze o takich nie słyszałam,ale pomysł jest bardzo ciekawy;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze o takich nie słyszałam,ale pomysł jest bardzo ciekawy;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń