wtorek, 9 czerwca 2015

Sernik z rabarbarem i kruszonką


Delikatny i puszysty  sernik z rabarbarem i kakaową kruszonką... 
Przepyszny i rozpływający się w ustach...
Musicie mi wierzyć na słowo... albo nie...lepiej upieczcie go i przekonajcie się sami;-)
Przepis ten pochodzi z bloga Kwestia smaku.




Składniki:

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Masa serowa:

  • 500 g twarogu
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 1 jajko
Owoce:

  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać zimne masło, wysiekać aż powstanie "kruszonka". Dodać jajko i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 części (mniejszą i większą) zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Przygotować masę serową: twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem, ziarenkami wanilii i budyniem (krótko, tylko do połączenia składników). Następnie dodać jajko i całość zmiksować.
Rabarbar obrać pokroić w 1,5 cm kawałki i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjęte z lodówki ciasto (większą część) rozwałkować i wylepić nim, wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę o wymiarach  20x25 cm. Spód podpiec przez 10 minut w temp. 180 stopni C.
Następnie na przestudzone ciasto wylać masę serową, wyłożyć rabarbar, a na końcu zetrzeć, na tarce o dużych oczkach, mniejszą część ciasta.
Tak przygotowane ciasto piec 50 minut w temp. 180 stopni C. 
Upieczone ciasto wystudzić i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Smacznego!



4 komentarze:

  1. Bardzo fajny sernik, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny :) niedawno tez piekłam tylko w wersji bez kakao.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo kusząco, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń